Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Stupava zrušila tohtoročné Dni zelá, dôvodom sú dôsledky povodní

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Samospráva zároveň verí, že v meste sa uskutoční podujatie lokálneho charakteru v náhradnom termíne.

Bratislava/Stupava 18. septembra (TASR) - Tohtoročné Dni zelá, ktoré sa mali konať prvý októbrový víkend (4. - 6. 10.) sú zrušené. Rozhodol o tom Krízový štáb mesta Stupava pre rozsiahle škody spôsobené povodňami. Samospráva to oznámila na webe.

"V lokalitách, kde bolo podujatie plánované, je aktuálne premočená pôda. Výrazne bola zaplavená lokalita v okolí kultúrneho domu, kde je tradične sústredená hlavná zóna podujatia," upozornilo mesto. Okrem rizík, ktoré majú vplyv na ohrozenie bezpečnosti návštevníkov podujatia, mesto pripomenulo aj fakt, že zamestnanci mesta a mestských organizácií, ktorí participujú na príprave a organizácii každoročných slávností, sú v súčasnosti v nepretržitej permanencii pri odstraňovaní následkov povodní.

"Povodne zanechali za sebou výrazné škody na mestskom majetku, ale aj majetku viacerých našich občanov - susedov, ktorých domovy sú zničené. V tomto čase potrebujú našu pomoc a spolupatričnosť," zdôraznilo mesto, ktoré sa chce aj naďalej sústrediť na pomoc postihnutým povodňami. Samospráva zároveň verí, že v meste sa uskutoční podujatie lokálneho charakteru v náhradnom termíne.

Stupava vyhlásila v nedeľu (15. 9.) tretí stupeň povodňovej aktivity. V meste došlo k zaplaveniu Kaštieľskeho parku, aj k vyplaveniu Stupavského potoka. Zničené alebo výrazne poškodené boli obydlia desiatok domácností.

Dni zelá v Stupave patria medzi najväčšie festivaly na Záhorí. Hlavnou myšlienkou festivalu je zachovávanie tradícií regiónu a propagácia tradičného pestovania a spracovania kapusty.