Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Regióny

Súťaž Mladý záchranár Trnavskej župy preverila znalosti stredoškolákov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Študenti absolvovali šesť modelových situácií, počas ktorých bolo ich úlohou poskytnúť simulovanú prvú pomoc.

Trnava 20. júna (TASR) - Študenti gymnázií a stredných odborných škôl z Trnavského kraja sa aj tento rok zapojili do súťaže Mladý záchranár Trnavskej župy. Ako uviedli organizátori z Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), do štvrtého ročníka podujatia sa cez kvalifikačné kolo dostalo do finále 15 najlepších tímov.

Mladí záchranári vo štvrtok predviedli na jednotlivých stanovištiach prvú pomoc v modelových situáciách. "Víťazom súťaže sa stali študenti z Gymnázia Angely Merici v Trnave. Striebornú pozíciu obsadili študenti z Gymnázia Ivana Kupca v Hlohovci a na bronzovej pozícii sa umiestnili študenti z Arcibiskupského gymnázia biskupa P. Jantauscha v Trnave," informoval TTSK.

Študenti absolvovali šesť modelových situácií, počas ktorých bolo ich úlohou poskytnúť simulovanú prvú pomoc. Zasahovali napríklad pri srdcovej slabosti i epileptickom záchvate. Na ďalších stanovištiach, ktoré TTSK zriadil, si museli študentky a študenti poradiť s alergickou reakciou, so zasiahnutím elektrickým prúdom, záchranou rovesníkov, ktorí sa otrávili plynom, ale napríklad aj závažným úrazom končatiny.

TTSK pripravil modelové situácie v spolupráci so študentmi a s pedagógmi Strednej zdravotníckej školy v Trnave. "Prostredníctvom tohto úspešného podujatia chceme zviditeľniť dôležitosť zdravotníckych povolaní, ako aj ich štúdia. Rovnako je naším cieľom vzdelávať mladých ľudí v tom, ako reagovať pri možných krízových situáciách v reálnom živote, zvýšiť u nich záujem o dobrovoľníctvo a budovať vzťah k pomáhaniu," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.