Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Regióny

Svätý Anton začal s výstavbou telocvične, rekonštruuje aj kultúrny dom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Starosta obce Martin Kminiak pre TASR priblížil, že na výstavbu telocvične získala samospráva dotáciu z Fondu na podporu športu vo výške viac ako 453.000 eur.

Svätý Anton 16. augusta (TASR) - Vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica pracujú v týchto dňoch na viacerých projektov, s ktorými sa obec úspešne uchádzala o externé zdroje. Len pred niekoľkými dňami začali s výstavbou telocvične pri miestnej základnej škole, započali tiež práce na rekonštrukcii kultúrneho domu a chystajú aj výstavbu čistiarne odpadových vôd (ČOV).

Starosta obce Martin Kminiak pre TASR priblížil, že na výstavbu telocvične získala samospráva dotáciu z Fondu na podporu športu vo výške viac ako 453.000 eur. Výstavba novej telocvične bola jednou z priorít samosprávy. Obec patrí k najväčším v okrese, takéto športovisko jej doteraz chýbalo a počas zimných mesiacov a nepriaznivého počasia mali miestni školáci hodiny telesnej výchovy v priestoroch školy.

Práce na výstavbe novej telocvične by mali podľa zmluvy trvať približne 18 mesiacov, starosta predpokladá, že ju stihnú ukončiť aj skôr. Chod školy výstavba nového športoviska podľa jeho slov nijakým spôsobom neovplyvní.

Približne v rovnakom období začali v obci aj s prácami na obnove budovy kultúrneho domu so zameraním na zlepšenie jej energetickej hospodárnosti. Rekonštrukciu obec rieši vďaka príspevku vo výške viac ako 1,692 milióna eur z Plánu obnovy a odolnosti SR. V rámci tohto projektu sa práce zamerajú na zateplenie budovy, zrekonštruujú tiež vykurovanie, vetranie a chladenie objektu.

V blízkej budúcnosti vo Svätom Antone začnú podľa starostu aj s prácami na výstavbe ČOV a časti kanalizačnej siete. Obec na tento účel získala príspevok z Environmentálneho fondu vo výške 2,82 milióna eur. "Aktuálne prebieha kontrola verejného obstarávania na Environmentálnom fonde," dodal Kminiak.