Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

Svidník získal takmer 300.000 eur z programu Interreg Poľsko - SR

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Ďalšou úlohou je zorganizovať medzinárodný workshop záchranných služieb za účasti poľských a slovenských jednotiek.

Svidník 24. júla (TASR) - Mesto Svidník získalo z programu Interreg Poľsko - Slovensko 2021 - 2027 takmer 300.000 eur na realizáciu troch projektov. Spolufinancovanie predstavuje osem percent. TASR o tom informovala PR manažérka mesta Kristína Tchirová.

"Som nesmierne rada, že pri aktuálne rekonštruovanom prvom mestskom zariadení sociálnych služieb, príprave na novú domovú výstavbu a na opravu krytej plavárne sa nám podarilo získať prostriedky na výborné projekty aj s poľskými partnermi," uviedla primátorka Marcela Ivančová.

Na projekt Interaktívne e-pohraničie s poľským mestom Sanok Svidník získal z Európskeho fondu regionálneho rozvoja 36.726,24 eura. V rámci neho zakúpi moderné kiosky s prevedením anti-vandal, ktoré budú umiestnené pri turistickom informačnom centre a pri mestskom úrade.

"Budú slúžiť na uľahčenie rozhodovania návštevníkov oboch turistických destinácií, ako si vyskladať výlet a zároveň im ponúknu možnosť spoznať aj iné pamiatky a mesta v pohraničí. Návštevníci mesta tak budú mať neobmedzený prístup k stále aktuálnym informáciám. Navyše vďaka realizácii projektu partneri podporia aj ekoinovácie na tvorbu udržateľného cestovného ruchu, a to znížením spotreby tlačených materiálov," vysvetlila Tchirová.

Na projekt Spoločne za zdravé pohraničie s regiónom Przemysl mesto získalo 125.244 eur. Jeho cieľom je zvýšiť bezpečnosť obyvateľov pohraničia a priniesť informácie adresátovi čo najefektívnejšie. Svidník sa zaväzuje k rozmiestneniu nových defibrilátorov v meste a budú nakúpené a rozdané SOS náramky pre ohrozenú skupinu seniorov. V projekte je zahrnuté aj školenie k používaniu defibrilátorov i na používanie SOS náramkov. Zakúpené budú informačný panel, LED obrazovka a notebook na audiovizuálnu prezentáciu projektu a jeho výsledkov. Okrem nákupu technického vybavenia a softvéru bude predmetom projektu aj príprava strategického dokumentu.

Na projekt Prispôsobenie sa zmene klímy v cezhraničnom regióne Poľska a Slovenska zlepšením účinnosti záchranných služieb mesta Svidník a obce Krošcienko Wyžne získalo mesto 130.798,94 eura. Projekt zahŕňa spoluprácu záchranných služieb v poľsko-slovenskom pohraničí pri znižovaní negatívnych účinkov prírodných katastrof a živelných pohrôm.

Úloha zahŕňa dovybavenie dobrovoľných hasičských jednotiek v rámci procesu štandardizácie vybavenia záchranných služieb v pohraničnej oblasti. Ďalšou úlohou je zorganizovať medzinárodný workshop záchranných služieb za účasti poľských a slovenských jednotiek, dodala Tchirová.