Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Regióny

V obci Vojnatina stabilizovali a opravili brehy po júnovej povodni

Na archívnej snímke situácia po prívalových dažďoch. Foto: TASR/Roman Hanc

Stabilizáciu brehov a prietokov vykonával správca toku počas vyhláseného stupňa povodňovej aktivity, ktorý v obci Vojnatina stále trvá.

Vojnatina 22. augusta (TASR) - V obci Vojnatina v okrese Sobrance stabilizovali zamestnanci Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) brehy potokov poškodených počas júnovej povodne. Zrážky spôsobili vybreženie potokov, voda zaplavila cesty, záhrady aj pivnice rodinných domov. Ako TASR informovala kancelária generálneho riaditeľa SVP, pracovali na Kruhovskom a Vojnatinskom potoku, v intraviláne aj extraviláne obce.

Stabilizáciu brehov a prietokov vykonával správca toku počas vyhláseného stupňa povodňovej aktivity, ktorý v obci Vojnatina stále trvá. Na Kruhovskom potoku zamestnanci Povodia Bodrogu, odštepného závodu Trebišov odstránili naplavené a naklonené stromy, konáre a krovia. Sanovali poškodené brehy lomovým kameňom a v spolupráci s obecným úradom odstránili dve premostenia k rodinným domom.

"Celkovo bolo odstránených približne 150 metrov kubických nánosov, 60 metrov kubických plavenín vo forme poškodených stromov a konárov a 350 metrov štvorcových krovín z prietočného profilu vodného toku. Na stabilizáciu poškodených brehov bolo použitých 480 ton lomového kameňa," konkretizoval SVP.

Na Vojnatinskom potoku prečistili jeho koryto od nánosov a usmernili vodný tok. "Celkovo bolo odstránených približne 350 metrov kubických nánosov a 100 metrov štvorcových krovín z prietočného profilu," spresnili.

Práce trvali približne šesť týždňov a realizovali ich prerušovane v závislosti od prístupnosti techniky, materiálu a kapacitných možností zamestnancov. Komplikácie spôsobil premočený terén či neprístupnosť pozemkov v dôsledku osiatia príbrežných častí obilninami.

V okrese Sobrance zabezpečovacie práce realizovali aj na Toroškovom potoku v Sejkove a Krčave, ako aj na Kutočnom potoku v Porúbke. V súčasnosti prebiehajú práce na potoku Okna v katastrálnom území obce Horňa a na Orechovskom potoku v Kolibabovciach. "Práce realizujeme výlučne vlastnými zamestnancami a v závislosti od kapacitných možností mechanizácie a nákladnej dopravy," dodal SVP.