Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Symbol Dňa obetí banských nešťastí si bude môcť verejnosť vyrobiť

Archívna snímka zo spomienky na obete banských neštastí. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Ekodielničky, na ktorých si záujemcovia budú môcť vyrobiť papierovú bielu ružu, budú od 9.00 h do 17.00 h.

Handlová 10. augusta (TASR) - Biele ruže, ktoré sú symbolom Dňa obetí banských nešťastí, si verejnosť bude môcť v sobotu (10. 8.) v Handlovej i vyrobiť. Tvorivé dielne pripravilo Slovenské banské múzeum (SBM) - expozícia Handlová. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"V handlovskej expozícii SBM sú už zabehnuté mnohé pekné aktivity, ako sú tvorivé dielničky, prípadne súťaž Lovci pokladov. Aj v tejto oblasti už prichádzajú zmeny, tou prvou je organizovanie tvorivých dielní venovaných pamätnému dňu SR - Dňu obetí banských nešťastí, Dňu bielych ruží, ktorý má pre naše mesto špeciálny význam," uviedla Paulínyová.

Ekodielničky, na ktorých si záujemcovia budú môcť vyrobiť papierovú bielu ružu, budú od 9.00 h do 17.00 h. "Ručne vyrobenú ružu si môžu ponechať na pamiatku alebo ju odniesť k Pamätníku baníkom na Ulici 29. augusta v Handlovej, kde úctu baníkom, ktorí prišli o to najcennejšie, vzdá delegácia mesta a vzácni hostia o 18.00 h," doplnila Paulínyová.

Deň bielych ruží reaguje na najväčšiu tragédiu v histórii slovenského baníctva, keď pri výbuchu v handlovskej bani 10. augusta 2009 zahynulo deväť baníkov a 11 banských záchranárov. Program Dňa bielych ruží sa začne v Handlovej už ráno, tento rok sa bude konať už po 15. raz.

Obete banských nešťastí si v sobotu o 10.00 h pripomenú i v Prievidzi pri soche baníka v parku na Ulici A. Hlinku. "Deň, ktorý pripomína dôležitosť bezpečnosti a ochrany života pri práci v baníctve, príležitosť na zjednotenie a vyjadrenie vďaky a solidarity s rodinami obetí," uviedla hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

Deň obetí banských nešťastí SR schválil parlament v roku 2010. V tento pamätný deň si Slovensko pripomína spolu 476 obetí nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne hornej Nitry. Rovnako viac ako 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií, ktoré sa udiali v baniach ťažiacich kovy na slovenskom území.