Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Telocvičňa levočského gymnázia prejde obnovou za 1,73 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zámer schválili poslanci na svojom augustovom zasadnutí. Ide o telocvičňu Gymnázia Jána Francisciho-Rimavského. Projektová dokumentácia k realizácii stavby je hotová, kraj stála vyše 28.000 eur.

Levoča 5. septembra (TASR) - Levočské gymnázium bude mať vynovenú telocvičňu. Objekt z 80. rokov minulého storočia dostane nový šat vďaka projektu zriaďovateľa školy, ktorým je Prešovský samosprávny kraj (PSK). Ten si pri jej generálnej obnove pomôže finančnými prostriedkami zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Informovala o tom Lea Lehotská z komunikačného oddelenia PSK s tým, že oprava budovy by mala stáť 1,73 milióna eur. Projekt chce kraj zrealizovať sa v horizonte rokov 2025 až 2027.

Zámer schválili poslanci na svojom augustovom zasadnutí. Ide o telocvičňu Gymnázia Jána Francisciho-Rimavského. Projektová dokumentácia k realizácii stavby je hotová, kraj stála vyše 28.000 eur.

"Projekt rieši rekonštrukciu objektu a jeho konštrukčného nosného systému, ktorý si v záujme zníženia energetickej náročnosti a zvýšenia energetickej efektívnosti vyžaduje generálnu renováciu," uviedla Lehotská. Obnova pôvodnej budovy bude zahŕňať zateplenie obvodového plášťa, rekonštrukciu a zateplenie strešnej konštrukcie, ako aj výmenu výplní otvorov. Modernizáciou prejde tiež podlaha a priestory jej zázemia a dotkne sa aj plynofikácie, ústredného vykurovania, vzduchotechniky, vodovodu, kanalizácie a elektroinštalácie či osvetlenia. Pristúpi sa tiež k odvetraniu sociálnych zariadení a ráta sa aj s novým športovým dovybavením telocvične.

"Cieľom schváleného projektu je zmodernizovať priestory pre pohybové aktivity žiakov školy a obyvateľov, pričom prioritne budú slúžiť na vyučovanie telesnej výchovy a taktiež zvýšiť požadované hygienické a energetické štandardy objektu," dodala Lehotská. Nejde o jediný rozsiahly stavebný projekt na levočskom gymnáziu, PSK tam v rokoch 2022 až 2023 zrealizoval prvé dve etapy projektu sanácie historickej budovy školy proti vlhkosti. Nateraz tam krajská samospráva preinvestovala približne 525.000 eur. Projekt má podľa Lehotskej pokračovať ďalšími dvoma etapami.