Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Regióny

Tisíce veriacich prišli na 30. ročník rómskej púte v Gaboltove

30. ročník rómskej púte v obci Gaboltov pri Bardejove 4. augusta 2024. Hlavným celebrantom svätej omše bol Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup metropolita. Foto: TASR - František Iván

Na 30. ročníku podujatia podľa tajomníka Rady pre pastoráciu Rómov pri Konferencii biskupov Slovenska (KBS) Petra Bešenyeiho prišlo zhruba 5000 pútnikov.

Gaboltov 4. augusta (TASR) - Na tradičnej rómskej púti v Gaboltove v okrese Bardejov sa v nedeľu zúčastnili tisíce veriacich, prevažne z východného Slovenska. Program, ktorého súčasťou bolo predstavenie rómskych pastoračných diel, vyvrcholil slávnostnou svätou omšou s hlavným celebrantom košickým arcibiskupom - metropolitom Bernardom Boberom.

Na 30. ročníku podujatia podľa tajomníka Rady pre pastoráciu Rómov pri Konferencii biskupov Slovenska (KBS) Petra Bešenyeiho prišlo zhruba 5000 pútnikov. "Prichádzajú sem ľudia z celého východného Slovenska. Sú rómske pastoračné diela v rámci jednotlivých diecéz aj katolícka charita sa im venuje, majú komunitné centrá. Tí, ktorí mali záujem, tak sme im dali počas programu priestor na to, aby odprezentovali svoju prácu, aby mohli vyzdvihnúť svoje silné stránky a boli takým povzbudením aj pre iných," povedal Bešenyei pre novinárov. Tohtoročná púť bola podľa neho venovaná aj spomienke na osobnosti, ktoré venovali časť svojho života rómskej pastorácii.

30. ročník rómskej púte v obci Gaboltov pri Bardejove 4. augusta 2024. Hlavným celebrantom svätej omše bol Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup metropolita.
Foto: TASR - František Iván


Pri príležitosti 30. ročníka púte v Gaboltove zasadili strom - lipu. "Obrazne by mala prinášať úrodu, a to už posúdia ďalšie generácie, či naša práca a naša pastorácia priniesla úrodu, ale myslím si, že za tých 30 rokov niečo priniesla," povedal tajomník Rady pre pastoráciu Rómov.

Púť sa koná tradične prvú augustovú nedeľu. Prišiel na ňu aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Alexander Daško, ktorý sa prihovoril pútnikom v rómskom jazyku.