Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

Bývalá fontána na Kuzmányho ulici v Topoľčanoch po revitalizácii ožila

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa slov primátorky ide o zaujímavú lokalitu, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti školy, zároveň v obytnej zóne a s cyklocestou, ktorá vedie popri ňom.

Topoľčany 21. októbra (TASR) - Bývalá fontána na Kuzmányho ulici v Topoľčanoch spolu s okolím opäť ožíva. Zamestnanci Základnej školy Tribečská, ktorá bezprostredne susedí s fontánou, vypracovali projekt na revitalizáciu prostredia. Ten získal v minulom roku najviac hlasov v rámci participatívneho rozpočtu mesta. Projekt bol podporený sumou 24.000 eur, informovala primátorka Topoľčian Alexandra Gieciová. V pondelok bol zrekonštruovaný priestor slávnostne otvorený.

Podľa slov primátorky ide o zaujímavú lokalitu, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti školy, zároveň v obytnej zóne a s cyklocestou, ktorá vedie popri ňom. Zamestnanci Mestských služieb vykonali potrebné terénne práce, následne sa na fontáne vykonala drenáž a na jej obrube sa osadilo šesť sedákov. "Naviezla sa zemina a kompost z mestskej kompostárne. Vysadili sa trávy aj rôzne druhy kvetov, ako levanduľa, heuchera a rôzne trvalky. Pribudol tu aj nášľapný chodník z prírodnej bridlice, miesto na sedenie, smetný kôš aj stojan na bicykle," povedala Gieciová.

Škola vytvorila v tejto lokalite hmyzí hotel aj vtáčie búdky. Zaujímavosťou je bylinková špirála. "Momentálne tu máme vysadené bylinky, ktoré si vedia poradiť aj s jesennými teplotami. Na jar plánujeme vysadiť nové, ktoré si potom budú môcť žiaci vysušiť a využívať," povedala učiteľka Dominika Jamborová.