Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Regióny

Tradičná Porciunkula ponúkne jarmok, remeselný trh i koncerty

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tradícia jarmočných osláv, ktoré sa konajú pred slávením cirkevného sviatku Porciunkula, siaha v Nových Zámkoch ďaleko do histórie. V kostoloch ho veriaci slávia 1. a 2. augusta.

Nové Zámky 14. júla (TASR) - Tradičný novozámocký jarmok Porciunkula sa tento rok uskutoční 26. a 27. júla na Majzonovom námestí. Podujatie ponúkne aj koncerty hudobníkov zo Slovenska a Maďarska. Ako informovala radnica, súčasťou podujatia bude tiež remeselný trh v parku na Bernolákovom námestí.

"Je už tradičnou sprievodnou akciou jarmoku. Konať sa bude 27. júla od 9.00 h do 15.00 h. Okrem remeselníkov ponúkne aj množstvo zábavy v podobe ukážok ľudovoumeleckej tvorby i fotografickej súťaže, ktorá bude spojená s výstavou fotografií vo Fotoparku," uviedol mestský úrad.

Tradícia jarmočných osláv, ktoré sa konajú pred slávením cirkevného sviatku Porciunkula, siaha v Nových Zámkoch ďaleko do histórie. V kostoloch ho veriaci slávia 1. a 2. augusta. Pre rád Františkánov ide o jeden z najvýznamnejších sviatkov. Jeho názov je totožný s názvom kostolíka Anjelskej Panny Márie na námestí Spoleto neďaleko Assisi. V minulosti bol po latinsky nazývaný Portiuncula, z čoho neskôr vznikol zľudovený názov sviatku Porciunkula.