Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Regióny

Trebišov obnoví Andrássyovské mauzóleum za vyše 400.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mesto uspelo s projektom v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg Maďarsko - Slovensko.

Trebišov 25. októbra (TASR) - Mesto Trebišov zrekonštruuje mauzóleum grófa Júliusa Andrássyho, ktoré je miestnou historickou dominantou. Na projekt obnovy s celkovým rozpočtom zhruba 406.000 eur získalo financie z eurofondov. Informoval o tom mestský úrad.

Mesto uspelo s projektom v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg Maďarsko - Slovensko. V mauzóleu je pochovaný prvý ministerský predseda Uhorska Július Andrássy (1823-1890). Stavbu v neogotickom slohu postavili v roku 1893 podľa projektu nemeckého architekta Arthura Meininga. Sarkofág vytvoril budapeštiansky sochár György Zala.

"Hlavným cieľom projektu je kompletná obnova objektu ako historickej pamiatky, vyriešenie jeho stavebno-technických problémov a reštaurátorských prác. Projekt pozostáva zo stavebných úprav suterénu, elektroinštalácie suterénu a reštaurátorských prác," informovala TASR referentka pre komunikáciu a propagáciu z mestského úradu Martina Ráczová. Finančná spoluúčasť mesta na rozpočte je osem percent.

V decembri by podľa radnice malo začať verejné obstarávanie na stavebné a reštaurátorské práce, tie by mali trvať v priebehu budúceho roka.

Mauzóleum, ktoré mesto udržiava, sa nachádza v parku Andrássyovského kaštieľa. Obnova chránenej pamiatky je súčasťou cezhraničného projektu s názvom Oživenie šľachtického dedičstva regiónu v celkovej hodnote zhruba 2.446.000 eur. Projekt zahŕňa aj obnovu zámkov v maďarskom meste Abaújszantó a obci Monok.