Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

Trenčianska radnica pomáhala povodňou zasiahnutej obci Brantice

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

O konkrétnu materiálnu pomoc podľa nej požiadal Trenčín starosta Brantíc Daniel Říha.

Trenčín 15. októbra (TASR) - Trenčianska radnica a dobrovoľníci z Trenčína sa pridali k pomoci povodňami zasiahnutej obce Brantice v okrese Bruntal v Českej republike. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

O konkrétnu materiálnu pomoc podľa nej požiadal Trenčín starosta Brantíc Daniel Říha. Povodeň spôsobila v obci veľké škody. V niektorých miestach bola voda až do výšky troch metrov. Zaplavených bolo 90 percent obce, čo malo veľmi deštruktívne dôsledky na rodinné domy, ale aj celú infraštruktúru obce. Poničené sú chodníky, cesty, pozemky.

Do Brantíc vyrazili už v noci z 27. na 28. septembra z Trenčína členovia Dobrovoľnej civilnej ochrany, ktorí odstraňovali následky katastrofálnych povodní.

"Takmer tri dni nepretržite naši členovia odstraňovali naplaveniny, pílili popadané stromy, aby spriechodnili cestu, odčerpávali vodu a odstraňovali zaplavené časti domov," informovala Adriana Kováčová z Dobrovoľnej civilnej ochrany.

Pomoc Branticiam schválili 26. septembra poslanci mestského zastupiteľstva, primátor navrhol zabezpečiť pre obec materiálnu pomoc za 5000 eur. Mestský parlament podporil uzatvorenie darovacej zmluvy medzi mestom Trenčín a obcou Brantice.

Útvar sociálnych služieb mesta zabezpečil pre Brantice distribúciu 20 externých vodoodolných nabíjačiek s LED svietidlom, 30 úložných boxov na potraviny, 100 čeloviek, 50 veľkých balení pracieho prášku a 21 fúrikov.