Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Regióny

Trenčiansky kraj nemá kompetenciu v otázke pohotovostných ambulancií

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K redukcii siete detských ambulantných pohotovostí rezort zdravotníctva pristúpil v záujme stabilizácie pediatrickej ambulantnej starostlivosti.

Trenčín 3. júla (TASR) - Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) od spustenia procesu rušenia detských pohotovostí na Slovensku zo strany Ministerstva zdravotníctva SR vyjadroval zásadný nesúhlas s rušením detských pohotovostí na území kraja. TASR o tom informovala hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

Po zrušení detskej pohotovosti v Novom Meste nad Váhom bolo podľa nej spádové územie okresu Nové Mesto nad Váhom priradené pod detskú pohotovosť Trenčín, ktorú prevádzkuje Fakultná nemocnica v Trenčíne. Po zrušení detskej pohotovosti v Myjave je spádové územie okresu Myjava priradené k okresu Skalica. Pre obyvateľov okresu Myjava a priľahlých miest a obcí je podľa hovorkyne detská pohotovosť v Skalici zle dostupná.

"Trenčiansky samosprávny kraj však nemá žiadnu zákonnú kompetenciu v danej veci konať, ani situáciu riešiť. Orgánom príslušným na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulantnej pohotovostnej služby, či už pre deti a dorast alebo pre dospelých, je Ministerstvo zdravotníctva SR," zdôraznila Kukučková.

K redukcii siete detských ambulantných pohotovostí rezort zdravotníctva pristúpil v záujme stabilizácie pediatrickej ambulantnej starostlivosti. Odôvodňoval ju potrebou koncentrovať lekárov do funkčných tímov a priblížiť ich k nemocniciam, aby boli zabezpečené aj laboratórne vyšetrenia či zobrazovacie metódy. Realizuje ju v troch fázach. V prvej zaniklo šesť pohotovostí, ktoré nemali prevádzkovateľa. V aktuálnej, druhej sa vypustilo desať pohotovostí. Tretia, ktorá sa má týkať piatich bodov ambulantnej pohotovostnej služby (APS), je naplánovaná od novembra 2024.