Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Regióny

Trenčiansky kraj plánuje zmodernizovať vzdelávanie v SOŠ v Prievidzi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Návrh na zabezpečenie realizácie projektu a spolufinancovania zo strany TSK odobrili trenčianski krajskí poslanci na svojom rokovaní tento týždeň.

Prievidza 25. septembra (TASR) - Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zabezpečí čiastočnú rekonštrukciu Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb v Prievidzi, modernizáciu jej vybavenia a vzdelávania. Na projekt za viac ako 4,3 milióna eur získa financie z Fondu na spravodlivú transformáciu.

Návrh na zabezpečenie realizácie projektu a spolufinancovania zo strany TSK odobrili trenčianski krajskí poslanci na svojom rokovaní tento týždeň. Vedúca odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK Martina Lamačková ozrejmila, že aktivitami projektu sú stavebné úpravy a rekonštrukcia vnútorných priestorov hlavnej budovy A a prestavba objektu bývalej aranžovne na školské dielne pre gastronomické odbory. "Predmetom projektu bude zároveň obstaranie a modernizácia materiálno-technického vybavenia odborných učební a pracovísk, v neposlednom rade je to aj vzdelávanie 20 odborných pedagogických zamestnancov," ozrejmila Lamačková.

Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú 4.347.826,09 eura, nenávratný finančný príspevok (NFP) žiadal kraj vo výške 4.000.000 eur. Neoprávnené výdavky sú vo výške 542.254,54 eura. "Tieto neoprávnené výdavky, pokiaľ budú celkové výdavky znížené procesom verejného obstarávania, sa znížia. Neubudne teda z NFP," vysvetlila Lamačková.

Žiadosť o NFP podal kraj koncom júla tohto roka, schválenú ju má od konca augusta. Samotnú realizáciu projektu naplánoval na roky 2024 až 2026.

"Celkovo je vo Fonde na spravodlivú transformáciu vyčlenených na podporu stredného odborného vzdelávania 14 miliónov eur, ktoré chceme v spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR ešte navýšiť," priblížil predseda TSK Jaroslav Baška.

O 14 miliónov eur sa podľa neho uchádza sedem škôl, šesť je v okrese Prievidza a jedna v Partizánskom, ide o SOŠ J. A. Baťu. "Práve táto posledná škola sa ešte pripravuje. Zo šiestich podaných projektov pre tieto školy máme už päť schválených," pripomenul s tým, že ďalšie zdroje z Fondu na spravodlivú transformáciu budú smerovať aj do SOŠ v Handlovej, kde pôjde o štyri milióny eur a ďalších 800.000 eur dá kraj. "Ide o nemalé finančné prostriedky, ktoré pôjdu na hornú Nitru na stredné odborné vzdelávanie a systém duálneho vzdelávania. Sľubujeme si od toho vzdelanejších žiakov, ktorí budú pripravení pre prax. Aj vzdelanostná štruktúra žiakov pomôže prejaviť záujem firiem investovať v regióne," dodal Baška.