Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Regióny

Trenčiansky kraj: SMS od systému IDA je možné regulovať aplikáciou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Podľa projektovej manažérky Janky Lojkovej pomáha mobilná aplikácia eliminovať množstvo SMS upozornení, ktoré systém zasiela a môžu byť pre dohliadajúce osoby obťažujúce.

Trenčín 23. septembra (TASR) - Krátke textové správy (SMS), ktoré systém v rámci projektu Inteligentná domáca asistentka (IDA) odosiela v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) dohliadajúcim osobám, je možné presmerovať do mobilnej aplikácie. Informovala o tom Sláva Gajdošíková z komunikačného oddelenia Úradu TSK.

Elektronický systém IDA je bezplatná sociálna služba TSK určená pre seniorov žijúcich osamote, osoby s rizikovým ochorením či osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Pozostáva zo senzorov pohybu, riadiacej jednotky, SOS tlačidla a trackera, pomocou ktorých IDA spoznáva dennú rutinu prijímateľa. V prípade vzniku rizikovej situácie (napríklad náhle zhoršenie zdravia, cudzia osoba v domácnosti a podobne) systém sám vyšle upozornenie o možnom probléme blízkej osobe. Dohliadajúca osoba preverí situáciu spätným zavolaním a v prípade potreby privolá pomoc.

Podľa projektovej manažérky Janky Lojkovej pomáha mobilná aplikácia eliminovať množstvo SMS upozornení, ktoré systém zasiela a môžu byť pre dohliadajúce osoby obťažujúce. V porovnaní s webovou aplikáciou sa s ňou lepšie pracuje a k údajom z alarmov sa dohliadajúce osoby dostanú jedným kliknutím.

"Mobilná aplikácia prináša novú formu push notifikácií, ktoré si vedia používatelia nastaviť na informačné alebo kritické alarmy. Aplikácia IDA funguje na rovnakom princípe ako webová aplikácia IDA. Ak si chce klient pre niektorý z alarmov ponechať notifikácie vo forme SMS alebo emailu, môže tak urobiť, závisí od jeho preferencií," vysvetlila Lojková.

Skúsenosti so systémom IDA má v TSK približne 600 domácností. Inteligentná domáca asistentka aktuálne dozerá na 500 osôb, pre 100 ďalších bola prechodným riešením, ktoré pomohlo na určitý čas.