Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Regióny

Trenčín 2026 prináša tipy pre udržateľnejšie kultúrne podujatia

Trenčín, foto z archívu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Projekt EHMK sa zaviazal nielen prinášať kultúru, ktorá poukazuje na prírodné dedičstvo, ale aj organizovať kultúrne podujatia s ohľadom na životné prostredie.

Trenčín 9. septembra (TASR) - Konkrétne tipy pre organizátorov kultúrnych podujatí v Trenčianskom kraji prináša Manuál zelenej kultúrnej produkcie. Dokument pripravilo Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026 v spolupráci s Inštitútom cirkulárnej ekonomiky (INCIEN). Informoval o tom Patrik Kubizna, spoluautor dokumentu z tímu Trenčín 2026.

Projekt EHMK sa podľa neho zaviazal nielen prinášať kultúru, ktorá poukazuje na prírodné dedičstvo, ale aj organizovať kultúrne podujatia s ohľadom na životné prostredie.

"Dokument poslúži nielen pri organizovaní podujatí v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry. Môže byť inšpiráciou a nástrojom pre všetkých kultúrnych organizátorov a organizátorky v regióne. Cieľom manuálu je otvoriť diskusiu, ako realizovať kultúrne podujatia udržateľnejším spôsobom," doplnil Kubizna.

Podľa Ivany Maleš z INCIEN je dokument navrhnutý tak, aby previedol všetkými fázami kultúrnej produkcie - od prípravy, cez realizáciu, až po ukončenie projektu. Venuje sa hlavným oblastiam kultúrnej produkcie, ako sú technická produkcia, odpadové hospodárstvo, zabezpečenie stravovania, ubytovanie, výber lokácie, transport, výzdoba, komunikácia a výroba umeleckých diel.

"Manuál obsahuje všeobecné odporúčania pre každú oblasť kultúrnej produkcie, ako aj konkrétne tipy prispôsobené pre Trenčín a Trenčiansky región. Zároveň prináša príklady organizácií, ktoré už realizujú svoje podujatia udržateľným spôsobom a môžu slúžiť ako inšpirácia pre ostatných," doplnila Maleš.