Takmer 200 vystavených modelov je zapožičaných z Vlastivedného múzea v Hlohovci.
Autor TASR
Topoľčany 21. marca (TASR) – Poznávanie zaujímavého sveta húb pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Výstava Huby našich lesov je zameraná na vyššie huby rastúce v lesoch Slovenska vo všetkých ročných obdobiach, najmä počas hubárskej sezóny. Výstava je určená predovšetkým školskej mládeži a sprístupnená je v priestoroch múzea do 29. apríla tohto roka. „Prostredníctvom makiet, sprievodných textov, kresieb a fotografií chceme predstaviť druhovú i tvarovú rozmanitosť vreckatých a bazídiových húb,“ povedala Oľga Kostolná z Tribečského múzea. Návštevníci získajú informácie o tom, kde a za akých špecifických podmienok huby rastú, ako sa rozmnožujú i vyživujú. Výstava zároveň upozorňuje na zásady pri zbere, spracovaní a konzumácii húb.
Takmer 200 vystavených modelov je zapožičaných z Vlastivedného múzea v Hlohovci. Exponáty približujú skutočnú podobu jedlých, nejedlých, chránených, ale aj jedovatých druhov, ktoré najviac ohrozujú zdravie konzumentov hubových pokrmov. K najzaujímavejším patrí skupina hríbovitých húb, ako sú masliaky, kozáky, suchohríby a najmä všetkými hubármi najviac cenené hríby, ľudovo nazývané dubáky. Medzi vystavenými exponátmi nechýba ani zákonom chránená muchotrávka cisárska, kedysi vychýrená lahôdka cisárskych stolov. „Výnimočnú pozornosť by návštevníci mali upriamiť na našu najjedovatejšiu hubu muchotrávku zelenú, ktorá každý rok spôsobuje najviac smrteľných otráv,“ upozornila Kostolná.
Takmer 200 vystavených modelov je zapožičaných z Vlastivedného múzea v Hlohovci. Exponáty približujú skutočnú podobu jedlých, nejedlých, chránených, ale aj jedovatých druhov, ktoré najviac ohrozujú zdravie konzumentov hubových pokrmov. K najzaujímavejším patrí skupina hríbovitých húb, ako sú masliaky, kozáky, suchohríby a najmä všetkými hubármi najviac cenené hríby, ľudovo nazývané dubáky. Medzi vystavenými exponátmi nechýba ani zákonom chránená muchotrávka cisárska, kedysi vychýrená lahôdka cisárskych stolov. „Výnimočnú pozornosť by návštevníci mali upriamiť na našu najjedovatejšiu hubu muchotrávku zelenú, ktorá každý rok spôsobuje najviac smrteľných otráv,“ upozornila Kostolná.