Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

V Trnave otvárajú výstavu o príbehoch zachránených Židov

Na snímke budova Západoslovenského múzea v Trnave. Foto: TASR- Lukáš Grinaj

Výsledkami spolupráce medzinárodného kolektívu expertov a inštitúcií spojených v sieti sú mnohé verejné, vedecké, výskumné a vzdelávacie podujatia.

Trnava 25. júla (TASR) - Západoslovenské múzeum v Trnave predstavuje výstavu Medzi životom a smrťou, ktorá prezentuje príbehy zachránených Židov a ich záchrancov. Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok o 16.00 h. Výstava bude otvorená do 11. augusta. TASR o tom informovala vedúca prezentačného oddelenia múzea Simona Jurčová.

"Dokumentárna panelová výstava Medzi životom a smrťou znázorňuje zložitosť ľudských vzťahov v extrémnych situáciách tým, že prezentuje príbehy zachránených Židov spolu s príbehmi ich záchrancov. Tieto svedectvá uvádza na širšom historickom pozadí s cieľom lepšie pochopiť možnosti Židov prežiť a možnosti tých, ktorí im poskytovali pomoc," priblížila Jurčová. Výstava predstavuje príbehy záchrany Židov v 12 európskych krajinách vrátane Slovenska.

"Ústav pamäti národa na jej príprave spolupracoval s Európskou sieťou Pamäť a solidarita, nadnárodnou sieťou pamäťových inštitúcií so sídlom vo Varšave," dodala Jurčová. Európska sieť Pamäť a solidarita vznikla v roku 2005 na základe iniciatívy ministrov kultúry Poľska, Nemecka, Maďarska a Slovenska.

"Sieť prispieva k rozvoju spoločnej kultúry, dokumentovaniu a sprístupňovaniu poznania historických udalostí 20. storočia spojených s vojnami, totalitnými diktatúrami či politickými prevratmi," podotkla. Výsledkami spolupráce medzinárodného kolektívu expertov a inštitúcií spojených v sieti sú mnohé verejné, vedecké, výskumné a vzdelávacie podujatia.