Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Regióny

Tuhár realizuje viacero zelených projektov, zriadiť chce envirocentrum

Na snímke obecný úrad s fotovoltickými panelmi v Tuhári 18. októbra 2023. Foto: TASR - Lukáš Mužla

V týchto dňoch v Tuhári kolaudujú projekt zachytávania dažďových vôd z obecných budov, a to z obecného úradu a domu smútku.

Tuhár 26. októbra (TASR) - V obci Tuhár v okrese Lučenec v aktuálnom období realizujú hneď niekoľko projektov spojených s ochranou životného prostredia. Samospráva tiež žiada o dotáciu na zriadenie envirocentra, kde by spájali teoretické poznatky s praktickými skúsenosťami. Pre TASR to uviedol starosta obce Peter Čeman.

V týchto dňoch v Tuhári kolaudujú projekt zachytávania dažďových vôd z obecných budov, a to z obecného úradu a domu smútku. Vďaka dotácii vo výške 170.000 eur samospráva na týchto miestach umiestnila podzemné nádrže na dažďovú vodu, súčasťou projektu bola aj výmena starých asfaltových plôch za priepustné materiály.

Na ďalšie dva projekty, ktoré majú byť ukončené v lete budúceho roka, získala obec financie z Environmentálneho fondu. Vyše 80.000 eur pôjde na zvýšenie energetickej účinnosti polyfunkčnej budovy, v ktorej sídli aj obecný úrad. "Vymenená bude 45-ročná plechová krytina za novú, pod ktorou bude 24-centimetrové zateplenie. Zateplené budú aj najnižšie podlažia, ktoré sú podzemné," priblížil starosta s tým, že na oknách zas pribudnú protislnečné fólie.

Finančné prostriedky z Environmentálneho fondu bude môcť obec čerpať aj na projekt domáceho kompostovania. "Zakúpených bude 90 kompostérov, štiepkovač a mulčovač. Slúžiť bude aj pre obyvateľov obce, aby nespaľovali konáre vo svojich záhradách. Kompostéry dodáme občanom, ktorí ich ešte nemajú," vysvetlil Čeman.

Na projekty spojené s výsadbou zelene a revitalizáciou priestorov získali v Tuhári zdroje od Slovenskej agentúry životného prostredia. Jeden z projektov sa týka výsadby stromov typických pre vidiecke prostredie. "Vysadených bude okolo 50 stromov na cintoríne, pri vstupe do obce a pri včeľom domčeku v obecnej záhrade," priblížil starosta. Ďalší podporený projekt spočíva vo vybudovaní záhrady pre opeľovače. Pri vstupe do Tuhára v smere od obce Divín vysadia vyše 800 trvaliek, pribudnú tu tiež lavičky či stojan na bicykle.

Jedným zo zámerov samosprávy v oblasti ochrany životného prostredia je tiež vybudovanie envirocentra, ktoré by sa nachádzalo v polyfunkčnej obecnej budove. Na tento účel žiada obec o financie z Environmentálneho fondu. V envirocentre by chceli šíriť osvetu o štyroch témach, a to konkrétne voda, pôda, opeľovače a odpady.

"Bude to vlastne interiérová učebňa, kde to, čo si vo vnútri návštevníci budú môcť pozrieť na obrazovkách či edukačných prvkoch, im budeme vedieť reálne ukázať," skonštatoval Čeman. Ako dodal, projekt je v súčasnosti len vo fáze posudzovania žiadosti o dotáciu, náklady odhaduje na približne 200.000 eur.