Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Regióny

V historickej časti Detvy vzniká Podpoliansky remeselný dvor

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Remeselný dvor bude tvoriť funkčný priestor s využitím verejno-prospešného potenciálu.

Detva 15. októbra (TASR) - V historickej časti Detvy vzniká Podpoliansky remeselný dvor. Poskytovať bude priestor pre milovníkov ľudového umenia a zároveň prispeje k rozvoju cestovného ruchu pod Poľanou. TASR o tom informovala Simona Parobková z oddelenia výstavby, rozvoja a komunálnych služieb mestského úradu v Detve.

Dodala, že vzniká vo dvore Detvianskeho ľudového umenia (DĽU) a všetky práce pokračujú podľa harmonogramu. "Zmluva bola s úspešným uchádzačom podpísaná 17. júla tohto roka a celková hodnota diela je 55.956 eur s DPH," objasnila s tým, že s prácami na dvore začali koncom júla tohto roka. Ako ďalej uviedla, priestor remeselného dvora sprístupnia verejnosti po ukončení všetkých prác zhotoviteľom.

Podľa nej remeselný dvor bude tvoriť funkčný priestor s využitím verejno-prospešného potenciálu. "Navyše v rámci Kultúrnej cesty Podpoľanie, ktorej súčasťou je aj budova DĽU, tento prezentačný priestor zvýši povedomie o Detve a okolí," zdôraznila. V rámci projektu tak skrášlia aj fasádu existujúcej budovy ľudového umenia zo strany dvora.

Priblížila, že upraviť chcú aj terén dvora, vytvoriť zelené plochy oddelené chodníkom, vysadiť kvety a zeleň. V pláne sú aj bylinkové záhony. Osadiť plánujú aj drevené prvky pre oddychovú a prezentačnú zónu, čím vznikne kultúrne prostredie pre posedenie. "Slúžiť bude na organizovanie rôznych podujatí, školských výletov, besied, krúžkov, tvorivých dielní a verejných prezentácií," vysvetlila.

Zhrnula, že prispieť to má k zachovávaniu ľudových tradícií a zároveň chcú podporiť činnosť ich nositeľov. Poloha dvora je totiž z pohľadu cestovného ruchu strategická, v jeho blízkosti sa nachádza Podpolianske múzeum i Vagačov dom s turisticko-informačnou kanceláriou.