Kultúrne tradície karpatských Nemcov, ktorí v tejto oblasti žili približne päť storočí, sa tam snaží udržiavať miestny Karpatskonemecký spolok (KNS).
Autor TASR
,aktualizované Tužina 29. novembra (TASR) – Vizogin Lebet, Zajflej, Jeplu, flaume Knetlö met Moó či Strícele met Prezl. Sú to v pôvodnom nemeckom nárečí názvy jedál, ktoré dodnes varia v Tužine, bývalej nemeckej obci na hornej Nitre, ktorá sa pred druhou svetovou vojnou volala Schmiedshau. Vtedy mala okolo 3000 obyvateľov, z nich sa však väčšina musela vysťahovať. Dnes v nej žije približne 1200 ľudí. Ale pôvodným nárečím, ktoré sa značne líši nielen od spisovnej nemčiny, ale je špecifický aj v porovnaní s okolitými, taktiež nemeckými dedinami, hovorí už len niečo vyše 70 zväčša starších obyvateľov.
Kultúrne tradície karpatských Nemcov, ktorí v tejto oblasti žili približne päť storočí, sa tam snaží udržiavať miestny Karpatskonemecký spolok (KNS). „Okrem speváckej skupiny, ktorá má v repertoári pôvodné piesne a zvyky, snažíme sa zachovať aj pôvodný jazyk a tiež oživovať pre mladšiu generáciu aj chutné jedlá, ktoré varili naše staré mamky,“ povedala v rozhovore pre TASR Matilda Ďuricová, predsedníčka KNS v Tužine. Vysvetlila, že Vizogin Lebet po slovensky je hustá kyslá fazuľová polievka, s fazuľou „švábkou“, do ktorej ešte pridávajú údené mäso alebo klobásu. Zajflej je zasa jednoduchá polievka z kyslého mlieka. Najskôr sa uvaria v slanej vode zemiaky, do nej opatrne nalejú kyslé, dobre sadnuté mlieko. Polievku už potom nemiešajú, aby v nej zostali hrčky kyslého mlieka.
Jepla sú zemiakové placky, ktoré dobre poznajú aj Slováci, a flaume Knetlö met Moó sú slivkové knedle s makom. Kuchárky ich pripravujú zo zemiakového cesta, do ktorého zabalia vo forme guliek sušené slivky. Vyvaria ich vo vode, polejú roztopeným maslom, práškovým cukrom a mletým makom. Z toho istého cesta pripravujú aj Štrícele met Prezl, čo sú šúľance so strúhankou.
„Takéto jedlá sme navarili nedávno pre všetkých členov KNS, ale varíme ich aj pri rôznych slávnostných príležitostiach, stretnutiach rodákov či festivaloch tradičnej kultúry karpatských Nemcov,“ dodala.
Kultúrne tradície karpatských Nemcov, ktorí v tejto oblasti žili približne päť storočí, sa tam snaží udržiavať miestny Karpatskonemecký spolok (KNS). „Okrem speváckej skupiny, ktorá má v repertoári pôvodné piesne a zvyky, snažíme sa zachovať aj pôvodný jazyk a tiež oživovať pre mladšiu generáciu aj chutné jedlá, ktoré varili naše staré mamky,“ povedala v rozhovore pre TASR Matilda Ďuricová, predsedníčka KNS v Tužine. Vysvetlila, že Vizogin Lebet po slovensky je hustá kyslá fazuľová polievka, s fazuľou „švábkou“, do ktorej ešte pridávajú údené mäso alebo klobásu. Zajflej je zasa jednoduchá polievka z kyslého mlieka. Najskôr sa uvaria v slanej vode zemiaky, do nej opatrne nalejú kyslé, dobre sadnuté mlieko. Polievku už potom nemiešajú, aby v nej zostali hrčky kyslého mlieka.
Jepla sú zemiakové placky, ktoré dobre poznajú aj Slováci, a flaume Knetlö met Moó sú slivkové knedle s makom. Kuchárky ich pripravujú zo zemiakového cesta, do ktorého zabalia vo forme guliek sušené slivky. Vyvaria ich vo vode, polejú roztopeným maslom, práškovým cukrom a mletým makom. Z toho istého cesta pripravujú aj Štrícele met Prezl, čo sú šúľance so strúhankou.
„Takéto jedlá sme navarili nedávno pre všetkých členov KNS, ale varíme ich aj pri rôznych slávnostných príležitostiach, stretnutiach rodákov či festivaloch tradičnej kultúry karpatských Nemcov,“ dodala.