Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

Účastníci memoriálu Stopami ukrývaných detí si uctili obete fašizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Memoriál Stopami ukrývaných detí organizuje Post Bellum SK piatykrát.

Banská Bystrica 24. júla (TASR) - Účastníci memoriálu Stopami ukrývaných detí si v stredu symbolickým pietnym podujatím uctili obete fašizmu v banskobystrickej mestskej časti Kremnička. Vyše 50 účastníkov memoriálu už niekoľko dní putuje po Slovensku, pochod ukončia v sobotu (27. 7.) v Brezne. TASR o tom informoval Juraj Rizman z organizácie Post Bellum SK, ktorá memoriál organizuje.

V Kremničke si účastníci memoriálu pietnou spomienkou uctili pamiatku 747 obetí nacistického vraždenia. Na tomto mieste medzi 5. novembrom 1944 a 17. marcom 1945 nemeckí nacisti s pomocou Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy (PO HG) popravovali Židov, Rómov, ale aj povstaleckých vojakov, partizánov a civilistov označených ako odporcov režimu. Za masaker v Kremničke bol v roku 1958 popravený zástupca veliteľa PO HG Ľudovít Laco a ďalší štyria členovia vražedného komanda.

"Dnes, keď mnohí bagatelizujú ľudácky režim, považujeme za mimoriadne dôležité pripomínať si jeho obete. Nikdy nesmieme zabudnúť na zverstvá, ktorých sa tento režim dopustil proti svojím obyvateľom," povedala riaditeľka združenia Post Bellum SK Sandra Polovková.

Memoriál Stopami ukrývaných detí organizuje Post Bellum SK piatykrát. Viac ako 50 prihlásených účastníkov putuje po stopách Eliho a Esti, židovských detí, ktoré sa pre svoj pôvod museli počas druhej svetovej vojny ukrývať pred fašistickými perzekúciami. Vyše 115 kilometrov dlhý pochod vyvrcholí v sobotu záverečným kultúrnym podujatím v klube Bombura v Brezne.