Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 23. september 2024Meniny má Zdenka
< sekcia Regióny

UCM chce preinvestovať viac ako 12 mil. eur na rozvoj infraštruktúry

Na snímke budova Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Medzi najvýznamnejšie investičné aktivity UCM patrí kúpa a rekonštrukcia budovy na Hajdóczyho ulici.

Trnava 23. septembra (TASR) - Univerzita sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave plánuje v najbližších dvoch rokoch preinvestovať viac ako 12 miliónov eur na rozvoj infraštruktúry. Ide o najväčšiu investíciu v rámci fungovania univerzity od roku 1997. Informoval o tom Peter Krajčovič z Fakulty masmediálnej komunikácie (FMK) UCM.

Spoločne s Trnavskou univerzitou (TRUNI) sa zapojili do projektu rezortu školstva na podporu pri strategickom rozvoji infraštruktúry vysokých škôl. Z výzvy ministerstva školstva získali viac ako 22 miliónov eur.

"Projekt má viacero aktivít, v rámci ktorých budeme okrem iného harmonizovať jednotlivé systémy kvality na oboch univerzitách, vytvoríme systém podpory vedy a výskumu, šesť nových spoločných študijných programov, či prepojíme centrá podpory pre študentov, zamestnancov a absolventov. Súčasťou bude aj harmonizácia informačných a knižničných systémov či vybudovanie nových a moderných priestorov," priblížila rektorka UCM v Trnave Katarína Slobodová Nováková.

Medzi najvýznamnejšie investičné aktivity UCM patrí kúpa a rekonštrukcia budovy na Hajdóczyho ulici. Univerzita okrem toho odkúpi a zrekonštruuje budovu bývalej SPŠ Piešťany, ktorá bude slúžiť študentom Fakulty zdravotníckych vied. Tretia v poradí je prístavba trojpodlažnej budovy laboratórií Fakulty prírodných vied v Špačinciach.

Medzi najvýznamnejšie investičné aktivity TRUNI patrí výstavba auly a kongresového centra na mieste bývalého kina Sloboda, ktoré sa nachádza vedľa právnickej fakulty. Univerzita taktiež odkúpi budovu na Paulínskej ulici a zmodernizuje budovy pedagogickej a zdravotníckej fakulty.

Väčšina investičných aktivít sa už začala na úrovni spracovania projektovej dokumentácie či prípravy a realizácie verejného obstarávania. "Časť aktivít bude realizovaná už v tomto roku. Ide predovšetkým o menšie stavebné práce. Hlavné stavebné aktivity budú realizované v roku 2025," spresnila hlavná projektová manažérka projektu Barbora Jančíová.