Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Regióny

Univerzitu bez hraníc v Košiciach absolvuje tento rok 56 detí

Na snímke budova Prírodovedeckej fakulty UPJŠ počas slávnostného otvorenia nového laboratória VUCAP – Vissim & UPJS Colaborative Analytics Platform na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach 25. apríla 2024. Foto: TASR– František Iván

Tábor je určený pre žiakov 5. a 6. ročníka základných škôl.

Košice 7. júla (TASR) - Dokopy 56 detí si v nasledujúcom týždni vyskúša štúdium na vysokej škole prostredníctvom 14. ročníka denného detského tábora Univerzita bez hraníc, ktorý pripravila Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. TASR o tom informovala jej hovorkyňa Laura Hoľanová.

Program si pre nich pripravili Lekárska fakulta, Prírodovedecká fakulta, Právnická fakulta, Fakulta verejnej správy, Filozofická fakulta, Ústav telesnej výchovy a športu, Univerzitná knižnica a Botanická záhrada.

Podľa Hoľanovej sa účastníci tábora naučia napríklad zásady správneho ošetrovania rán, zoznámia sa s možnosťou využitia mobilných telefónov pri mapovaní krajiny, vyskúšajú si poslať tajné správy bezdrôtovou komunikáciou a budú im demonštrované zaujímavé fyzikálne experimenty, vďaka ktorým si vyrobia aj skákalky. Deti sa tiež dozvedia viac o rôznych nástrahách, ktoré číhajú v online priestore. Okrem iného si tiež vyskúšajú simulovaný súdny spor či voľby starostu s prípravou volebnej kampane. Chýbať nebudú ani rôzne hry, hádanky a tímové súťaže. Spoznajú aj rôzne druhy rastlín.

Tábor je určený pre žiakov 5. a 6. ročníka základných škôl. "Vedenie UPJŠ v Košiciach zastáva názor, že všetky deti majú rovnaké právo na kvalitné štúdium bez ohľadu na ich životnú situáciu, rodinné zázemie či finančné možnosti. Preto sa na každom ročníku Univerzity bez hraníc zúčastňujú aj deti z rôznych neziskových organizácií či centier pre deti a rodiny v núdzi," dodala Hoľanová s tým, že v tomto ročníku prijali štyri deti zo zariadenia Oáza - Nádej na nový život v Bernátovciach.