Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Regióny

V B. Bystrici bude kvíz o SNP, príde veterán V. Strmeň

Na snímke presklenie Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Na podujatí s podtitulom Povstalecký príbeh slobody a odvahy budú účastníci súťažiť v tímoch a otestujú si svoje poznatky o SNP, jeho hrdinoch a kľúčových momentoch.

Banská Bystrica 17. októbra (TASR) - Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici prichádza pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) s novinkou, interaktívnym večerným formátom Kvízovanie v múzeu. Účastníkom ponúka 25. októbra o 18.00 h v Thurzovom dome možnosť spojiť zábavu s objavovaním histórie jedného z najvýznamnejších momentov v dejinách Slovenska. Na podujatí sa zúčastní aj vojnový veterán Vladimír Strmeň. TASR o tom informovala manažérka SSM Dana Kurtíková.

"Tento rok si pripomíname 80. výročie vypuknutia SNP. Na tento významný míľnik v dejinách nezabúdame ani v SSM. Pre našich verných i nových návštevníkov sme pripravili atraktívny formát podujatia, ktorý sme ešte v múzeu nemali, ale vieme, že má medzi verejnosťou úspech. Kvízovanie v múzeu je postavené na kvíze, tak ako hovorí samotný názov, nebude však taký, na aký sme bežne zvyknutí. Myslíme si, že práve takýmito podujatiami prehĺbime v ľuďoch príjemnou formou poznatky z rôznych okruhov dejín," konštatoval riaditeľ SSM Marcel Pecník.

Na archívnej snímke priamy účastník Slovenského národného povstania (SNP) Vladimír Strmeň prichádza na celoštátne oslavy 78. výročia SNP v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici v pondelok 29. augusta 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Na podujatí s podtitulom Povstalecký príbeh slobody a odvahy budú účastníci súťažiť v tímoch a otestujú si svoje poznatky o SNP, jeho hrdinoch a kľúčových momentoch. Stačí pozorne počúvať a pamätať si. Družstvo sa skladá minimálne zo štyroch maximálne však šiestich súťažiacich. Do kvízu sa môžu zapojiť všetci vo veku od 15 rokov. Počas podujatia budú pripravené zaujímavé otázky doplnené o unikátne artefakty a ukážky.

"Téma SNP je široká, dala som si záležať, aby v kvízových otázkach odzneli aj informácie, ktoré nemáme až tak vžité. Súťažiaci musí dávať dobrý pozor, čo hovorí moderátor, ale niekedy si bude musieť i správne tipnúť. Večer bude doplnený hudobným hosťom a občerstvením," doplnila autorka kvízu Vladimíra Luptáková.

SNP bolo jednou z najvýznamnejších udalostí v dejinách Slovenska a symbolom odporu nacizmu počas druhej svetovej vojny. Povstanie vypuklo 29. augusta 1944 a organizovali ho slovenskí vojenskí a politickí predstavitelia s cieľom oslobodiť krajinu spod fašistického režimu a prispieť k víťazstvu spojeneckých síl.