Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

V B. Bystrici pokračujú prípravy areálu na oslavy výročia SNP

Na snímke prípravy na celoštátne oslavy v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici 23. augusta 2023 Foto: TASR - Lukáš Mužla

V areáli Pamätníka SNP pokračujú konštrukčné práce spojené s výstavbou pódií, ktoré budú hostiť celoštátne oslavy.

Banská Bystrica 23. augusta (TASR) - V Banskej Bystrici pokračujú prípravy na celoštátne oslavy 80. výročia SNP, ktoré sa uskutočnia v stredu (28. 9.) a vo štvrtok (29. 8.). Pri Pamätníku SNP i v parku v jeho blízkosti platia obmedzenia pre pohyb verejnosti, Múzeum SNP je však pre návštevníkov naďalej otvorené.

V areáli Pamätníka SNP pokračujú konštrukčné práce spojené s výstavbou pódií, ktoré budú hostiť celoštátne oslavy. Časť priestoru v blízkosti pamätníka a v parku pod ním je ohraničená páskami. Pred okrúhlym výročím SNP sa realizuje aj čistenie skulptúr Pamätníka SNP, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

Konštrukčné práce v dejisku celoštátnych osláv SNP odštartovali začiatkom týždňa, podľa rezortu obrany sa realizujú v čase medzi 8.00 a 18.00 h. "Ide predovšetkým o vykladanie materiálu, stavbu hlavnej konštrukcie pódií, montáž striech a dokončovacie práce. Nakoľko môže práce a činnosti v okolí pamätníka sprevádzať zvýšený hluk, prosíme verejnosť o zhovievavosť a toleranciu," informoval tlačový odbor Ministerstva obrany (MO) SR.

Celoslovenské oslavy 80. výročia SNP sa v Banskej Bystrici uskutočnia 28. a 29. augusta, hlavným organizátorom je MO SR. Súčasťou osláv bude kultúrno-spoločenský a sprievodný program i vojenská prehliadka. Vláda na ich organizáciu vyčlenila koncom júna celkovo 2,7 milióna eur.