Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Regióny

V B. Bystrici si pripomenú 150. výročie narodenia J. G. Tajovského

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Podujatia venované 150. výročiu narodenia Jozefa Gregora Tajovského sa uskutočnia 18. a 19. októbra v Banskej Bystrici a v jeho rodnej obci Tajov.

Banská Bystrica 10. októbra (TASR) - Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Banskej Bystrici spolu s Akadémiou umení a obcou Tajov pripravili slávnostné podujatie venované 150. výročiu narodenia Jozefa Gregora Tajovského. Jeho súčasťou bude predstavenie novej poštovej známky, dvojice bibliografií i divadelné predstavenie jednej z Tajovského hier. TASR o tom informovala PR manažérka knižnice Soňa Šóky.

Podujatia venované 150. výročiu narodenia Jozefa Gregora Tajovského sa uskutočnia 18. a 19. októbra v Banskej Bystrici a v jeho rodnej obci Tajov. V spoločenskej sále ŠVK sa bude konať slávnostná inaugurácia novej poštovej známky venovanej Tajovskému, ktorú pri tejto príležitosti vydala Slovenská pošta. "Knižnica zároveň predstaví dve nové výberové personálne bibliografie, a to Jozef Gregor Tajovský v slovenskej a českej tlači a Hana Gregorová v slovenskej a českej tlači, ktoré spracovali pracovníci oddelenia výskumu a bibliografie," priblížila Šóky.

Študenti Akadémie umení v Banskej Bystrici sa v rámci spomienkovej akcie predstavia s naštudovaním Tajovského hry s názvom Hriech, podujatia sa zúčastnia aj potomkovia J. G. Tajovského a Hany Gregorovej. Druhý deň bude program pokračovať prehliadkou expozície v Pamätnom dome Jozefa Gregora Tajovského v Tajove a pietnym aktom na miestnom cintoríne.

Jozef Gregor Tajovský bol popredný predstaviteľ slovenskej literatúry konca 19. a prvej polovice 20. storočia. Narodil sa 18. októbra 1874 v obci Tajov pri Banskej Bystrici. K jeho najvýznamnejším dielam patria prózy z dedinského prostredia Mamka Pôstková, Z dediny, Omrvinky, literárne spracované zážitky z vojny Rozprávky z Ruska či divadelné hry Ženský zákon a Statky zmätky. ŠVK v Banskej Bystrici spravuje rozsiahly fond venovaný Tajovskému, v roku 1968 otvorila aj expozíciu v Pamätnom dome Jozefa Gregora Tajovského v Tajove.