Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Regióny

V B. Bystrici v rámci osvety hovorili o význame darovania orgánov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Európsky deň darcovstva orgánov si v stredu osvetovou kampaňou pripomenuli aj v ďalších transplantačných centrách na Slovensku.

Banská Bystrica 9. októbra (TASR) - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici sa v stredu uskutočnila osvetová kampaň zameraná na význam darovania orgánov. Informácie verejnosti poskytovali priamo lekári z transplantačného centra. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Osvetová kampaň o význame darovania orgánov s názvom Sedem životov sa v banskobystrickej nemocnici konala pri príležitosti Európskeho dňa darcovstva orgánov. Súčasťou osvety bolo aj stretnutie s lekármi z transplantačného centra nemocnice.

"V Rooseveltovej nemocnici často vidíme, ako darovaný orgán dokáže zachrániť život človeku, ktorý by bez neho zomrel, alebo mu tak skvalitniť život, že ho vráti do bežného života k jeho blízkym, záujmom a práci. Vyzývam všetkých, rozprávajte sa o tom, premýšľajte, pýtajte sa, zisťujte a povedzte áno darcovstvu orgánov," uviedla zástupkyňa prednostu II. Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny SZU Eva Kušíková.

Európsky deň darcovstva orgánov si v stredu osvetovou kampaňou pripomenuli aj v ďalších transplantačných centrách na Slovensku. V tom v Banskej Bystrici lekári ako v jedinom vykonávajú transplantácie pečene, centrum realizuje aj transplantácie obličiek a odbery orgánov.