Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici predvedú lokálni dizajnéri udržateľnú módu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Dizajn market v Starej tržnici v Banskej Bystrici je určený pre všetkých, ktorým nie je téma vplyvu textilnej výroby a textilného odpadu na životné prostredie ľahostajná.

Banská Bystrica 1. júla (TASR) - Banskobystrické kultúrne leto obohatí podujatie ŠiiK, na ktorom sa v prvú júlovú sobotu (6. 7.) odprezentuje viac ako desať lokálnych dizajnérov. Dizajn market v Starej tržnici v Banskej Bystrici je určený pre všetkých, ktorým nie je téma vplyvu textilnej výroby a textilného odpadu na životné prostredie ľahostajná. TASR o tom v pondelok informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora s tým, že návštevníci si výrobky budú môcť aj kúpiť.

Nakupovanie odevov bolo v minulosti príležitostnou udalosťou. Oblečenie či doplnky na seba si spotrebiteľ kupoval len párkrát do roka. Dnes je nakupovanie nohavíc, košieľ, sukní, blúzok a ďalších doplnkov pomaly bežnou dennou rutinou. Oblečenie sa stalo natoľko lacným, že mnohí ho využijú len raz a následne vyhodia.

"V súčasnosti sa o móde v spojitosti s neudržateľnosťou hovorí pomerne veľa. Zatiaľ čo rýchla móda je prehliadanou hrozbou pre našu planétu, udržateľná móda je jej riešením. Pri výrobe sa zameriava na dodržiavanie ekologickej, sociálnej a ekonomickej udržateľnosti. Aj preto je dôležité robiť osvetu," vysvetlil Strelec.

Podľa neho v Banskej Bystrici a jej blízkom okolí žije mnoho šikovných a talentovaných ľudí, ktorí uprednostňujú udržateľnú módu.

"Ich výrobky vznikajú hlavne na objednávku. Aj preto nemajú, okrem online priestoru, možnosť zviditeľniť sa. Návštevníci podujatia sa môžu tešiť na prezentáciu módy a doplnkov pre všetky vekové kategórie. Páni budú môcť odísť s novým účesom i tetovaním, pre dámy bude pripravená pestrá paleta oblečenia, tašiek a šperkov," dodal Strelec. Chýbať nebude ani cvičenie zamerané na manipuláciu s tvárovými svalmi či workshopy.

Súčasťou podujatia bude tiež baroková crazy komédia na motívy svetoznámych príbehov Hansa Christiana Andresena - Cisárove nové šaty a Dievčatko so zápalkami. Rovnako i koncert českej popovej skupiny Celest & Charles či workshop kombinovaného šperku v Stredoslovenskej galérii.