Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Regióny

V Banskej Štiavnici otvoril kraj novú pediatrickú ambulanciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Novú ambulanciu kraj zriadil v malom zdravotnom stredisku na sídlisku Drieňová, na adrese Energetikov 1.

Banská Štiavnica 16. októbra (TASR) - V Banskej Štiavnici začína od októbra fungovať nová krajská ambulancia detskej lekárky Aleny Veselényiovej, ktorá má špecializáciu aj v odbore pediatrickej nefrológie. Podľa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) tak čierny okres získa dvoch lekárov v jednej osobe.

Novú ambulanciu kraj zriadil v malom zdravotnom stredisku na sídlisku Drieňová, na adrese Energetikov 1. Vďaka tejto aktivite sa čierny, kriticky nedostatkový okres, stáva podľa BBSK okresom "len rizikovým".

"Túto ambulanciu sme založili v rámci nášho krajského projektu na podporu revitalizácie ambulantnej siete a ide už o našu ôsmu ambulanciu," uviedol predseda BBSK Ondrej Lunter. Vďaka pediatričke sa tak podľa neho výrazne zlepší dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre malých pacientov v tejto oblasti.

"Navyše, v budúcom roku sa budeme u zdravotných poisťovní uchádzať aj o zazmluvnenie jej druhej špecializácie - pediatrickej nefrológie, aby tu mohla poskytovať aj túto špecializovanú starostlivosť," dodal Lunter.

Na zriadenie ambulancie sa kraju podarilo získať 80.000 eur z plánu obnovy, pričom samotné vybavenie a príprava ambulancie vyšli na 13.500 eur. Zvyšné prostriedky budú použité na personálne náklady a kraj sa v projekte zaviazal ambulanciu prevádzkovať najmenej päť rokov a aspoň raz do týždňa s ordinačnými hodinami do 17.00 h.

Najbližšie plánuje BBSK otvárať ambulanciu v Banskej Bystrici v špecializácii endokrinológia/diabetológia, kam by mala po štúdiu a práci v Česku prísť ordinovať banskobystrická rodáčka. Vrátane novej detskej ambulancie prevádzkuje kraj prostredníctvom svojej rozvojovej agentúry aktuálne osem ambulancií. Lunter v tejto súvislosti poznamenal, že kraj pripravil niektoré návrhy aj na podporu ambulantnej siete, nielen všeobecnej, ale aj špecialistov.