Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Regióny

V Bardejovskej nemocnici otvorili novú hematologickú ambulanciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ambulancií alebo pracovísk, kde realizujú punkcie kostnej drene, nie je na Slovensku veľa.

Bardejov 21. augusta (TASR) - Novú hematologickú a transfúziologickú ambulanciu a zrekonštruované hematologicko-transfúziologické pracovisko otvorili v stredu v Nemocnici s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove. Podľa riaditeľa nemocnice Mariána Petka spomenutú ambulanciu doposiaľ v nemocnici nemali.

"Bude to mať obrovský vplyv na kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti, pretože budeme môcť oveľa presnejšie diagnostikovať všetky krvné choroby. Rozšírilo sa to o veľmi významnú vec a to sú punkcie kostnej drene, čo sme doposiaľ nerobili," uviedol Petko s tým, že ambulancia je prepojená s hematologicko-transfúziologickým pracoviskom.

"Transfúzne pracovisko je kľúčové, nerobíme tu len odbery, ale spracovávame krv a máme svoju krvnú banku. Pri našom pláne obnovy a odolnosti, kde chceme v roku 2026 vykonávať zhruba 4000 operácií a toho roku sme rozšírili operácie o totálne endoprotézy, je krv nevyhnutná. Bez nej nemôžeme operovať a krvi nie je nikdy dosť. Týmto si to budeme vedieť viacej manažovať a budeme lepšie pripravení na to, aby sme boli schopní podávať vyšší výkon," vysvetlil Petko.

Ako vysvetlil lekár hematologickej a transfúziologickej ambulancie Martin Knap, biopsie, ktoré po novom vykonávajú, zahŕňajú aspiráciu kostnej drene a trepanobiopsiu. "Ide o odber malého množstva krvi z kostnej drene a drobného valčeka, ktorý sa potom podrobuje histologickému vyšetreniu. Čo sa týka mikroskopického vyšetrenia kostnej drene, to realizujeme u nás v ambulancii pomocou mikroskopu," povedal.

Ambulancií alebo pracovísk, kde realizujú punkcie kostnej drene, nie je na Slovensku podľa neho veľa. Pacienti z Bardejova a okolia chodili väčšinou do Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove. "Niektoré okresné mestá tiež robia tieto punkcie, ale nie je ich veľa, teda určite v Prešovskom kraji," skonštatoval Knap. V prípade akútnych stavov, napríklad pri podozrení na akútnu leukémiu, môžu po vyšetrení do jedného až dvoch dní začať s liečbou.

Podľa Petka to, že obidve pracoviská sú vzájomne prepojené nemocnici umožňuje vykonávať rýchlejší a širší rozsah vyšetrení. "Výhodou pre pacienta je, že pracoviská sú súčasťou nemocnice, a to jej umožňuje zabezpečiť komplexnejšiu zdravotnú starostlivosť vrátane podávania chemoterapie," priblížil.

Základná spádová oblasť je 75.000 obyvateľov, ale nemocnica je podľa Petka pripravená túto formu zdravotnej starostlivosti poskytovať aj pre širší región.

Celková suma za stavebné, rekonštrukčné práce vrátane zdravotníckej techniky je 60.000 eur s DPH. Rekonštrukcia bola financovaná z vlastných zdrojov nemocnice.