Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

V Bojnej sú oslavy SNP venované pocte Jánovi Golianovi

Podplukovník generálneho štábu Ján Golian vydal 29. augusta 1944 posádkam slovenskej armády rozkaz, aby začali klásť ozbrojený odpor nemeckým okupačným silám. Na archívnej snímke odnášanie ranených na námestí v Banskej Bystrici po bombardovaní mesta počas povstania v roku 1944. Foto: TASR

Hlavným bodom podujatia je slávnostné odhalenie pamätnej tabule na počesť generála Goliana, ktorý bol významnou osobnosťou SNP a ktorého študentské časy sú spojené práve s obcou Bojná.

Bojná 31. augusta (TASR) - Obec Bojná v okrese Topoľčany v sobotu oslavuje 80. výročie Slovenského národného povstania (SNP). Ako informovala, program sa koná v parku svätého Jána de la Salle a je poctou generálovi Jánovi Golianovi.

Hlavným bodom podujatia je slávnostné odhalenie pamätnej tabule na počesť generála Goliana, ktorý bol významnou osobnosťou SNP a ktorého študentské časy sú spojené práve s obcou Bojná. "Návštevníci si okrem toho môžu pozrieť aj ukážky moderných i historických zbraní a vojenskej techniky. Súčasťou programu sú aj dynamické ukážky sebaobrany, ktoré predvedú vojaci z prvej mechanizovanej brigády," uviedol Andrej Golský z Obecného úradu v Bojnej.

Ako doplnil, súčasťou programu sú aj nafukovacie atrakcie pre deti. "Večernú časť podujatia vyplní hudobné vystúpenie, ktoré dotvorí slávnostnú atmosféru. Oslavy v Bojnej tak ponúkajú jedinečnú príležitosť vzdať úctu hrdinom Povstania a zároveň stráviť príjemný deň s rodinou a priateľmi," dodal Golský.