Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Regióny

V bratislavskej nemocnici začali vykonávať inovatívnu biopsiu prostaty

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Riaditeľ nemocnice Alexander Mayer podotkol, že väčšina mužov má z vyšetrenia prostaty obavy, čo má za následok odkladanie alebo úplne odmietanie vyšetrenia.

Bratislava 26. júna (TASR) - V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) začali lekári vykonávať inovatívnu, menej invazívnu biopsiu prostaty. Vykonáva sa pomocou najmodernejšieho prístroja, ktorý umožňuje spojenie obrazu magnetickej rezonancie a ultrasonografickej sondy. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

"Samotné vzorky tkaniva prostaty sa odoberajú prístupom z hrádze, teda obchádzajú gastrointestinálny trakt pacienta," priblížila s tým, že sa tak výrazne znižuje riziko infekcie prostaty, ktoré je pri donedávna vykonávanej biopsii prostaty cez konečník pomerne vysoké.

Riaditeľ nemocnice Alexander Mayer podotkol, že väčšina mužov má z vyšetrenia prostaty obavy, čo má za následok odkladanie alebo úplne odmietanie vyšetrenia. Upozornil, že v prípade onkologického ochorenia to môže spôsobiť zhoršenie stavu. "Snažíme sa preto zavádzať také medicínske postupy, ktoré nám umožnia vyšetriť pacienta čo najmenej invazívne a navyše s väčšou presnosťou," povedal.

Jedinou možnosťou ako znížiť chorobnosť a úmrtnosť na onkologické ochorenia je podľa odborníkov prevencia. "Aktívne vyhľadávanie resp. skríning ochorenia ešte v predklinickom štádiu je jediná účinná metóda ako zachytiť ochorenie v čase, keď je možné pacientovi poskytnúť radikálnu liečbu s cieľom jeho vyliečenia," podotkli.