Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Regióny

V bratislavskej zoo si pripomenú deň šimpanzov komentovaným kŕmením

Na snímke šimpanz počas Svetového dňa šimpanzov v bratislavskej Zoo 15. júla 2023 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Bratislavská zoo organizuje počas leta komentované kŕmenia zvierat každý deň, celkovo pôjde o 250 kŕmení pri 40 druhoch zvierat.

Bratislava 14. júla (TASR) - Pri príležitosti svetového dňa šimpanzov sa v nedeľu o 13.00 h v bratislavskej zoologickej záhrade uskutoční komentované kŕmenie šimpanzov učenlivých. TASR o tom informovala Alexandra Ritterová zo zoo.

Zoologická záhrada chce podujatím zvýšiť povedomie o hrozbách, ktorým šimpanzy čelia, vrátane straty biotopov, chorôb a obchodovania s voľne žijúcimi jedincami.

Ritterová pripomenula, že svetový deň šimpanzov sa koná 14. júla na počesť doktorky Jane Goodallovej. V tento deň v roku 1960 prvýkrát vstúpila do oblastí, kde skúmala správanie šimpanzov v prirodzenom prostredí. Jej zistenia znamenali revolúciu vo vnímaní šimpanzov, pretože u nich objavila správanie, ktoré sa dovtedy pripisovalo len ľuďom.

V zoo Bratislava chovajú šimpanzy učenlivé už od roku 1979. V súčasnosti tvorí skupinu jeden samec a štyri samice rôzneho veku. Najstarším jedincom je samica Uschi, ktorá sa narodila priamo v bratislavskej zoo v roku 1981 a je tiež najstarším obyvateľom zoo.

Zoologické záhrady sú vedené zameriavať sa na zabezpečovanie dobrých podmienok a welfare chovu, ako aj na udržateľnosť populácie v ľudskej starostlivosti. "Prinavracanie šimpanzov zo zoologických záhrad do voľnej prírody je však v súčasnosti takmer nemožné. Dôvodom je, že príčiny rapídneho úbytku voľne žijúcej populácie, najmä pytliactvo a ilegálne obchodovanie, sa nedarí riešiť," priblížila zoologička Magdaléna Hadová.

Bratislavská zoo organizuje počas leta komentované kŕmenia zvierat každý deň, celkovo pôjde o 250 kŕmení pri 40 druhoch zvierat.