Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

V Brehoch zrekonštruovali park, peniaze prišli aj z AMERIKY

Na snímke z 22. augusta 2024 park v obci Brehy v okrese Žarnovica, ktorý zrekonštruovali. Plochu v centre obce zrevitalizovali aj vďaka finančnému daru od rodákov žijúcich v Amerike. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Rekonštrukcia parku stála obec podľa starostu približne 50.000 eur, z toho 32.000 eur poskytli rodáci, rodina Lacová žijúca v Amerike.

Brehy 22. augusta (TASR) - V obci Brehy v okrese Žarnovica zrekonštruovali v uplynulých týždňoch miestny park. Plochu v centre obce zrevitalizovali aj vďaka finančnému daru od rodákov žijúcich v Amerike.

Starosta Brehov Michal Šlavka pre TASR uviedol, že pôvodný park, ktorý mal viac ako 50 rokov, už nezodpovedal aktuálnym potrebám, a to nielen vzhľadovo, ale ani z hľadiska bezpečnosti. "Chceli sme vytvoriť priestor, kde sa budú môcť ľudia stretávať a kde budeme môcť realizovať rôzne kultúrne podujatia," poznamenal.

V parku boli pred rekonštrukciou výškové rozdiely, ktoré počas obnovy odstránili. Zrevitalizovaná plocha je teraz v jednej úrovni a vedie k nej aj bezbariérový prístup. V parku vybudovali nové spevnené plochy zo zámkovej dlažby, pribudla tiež nová výsadba.

S prácami však ešte podľa starostu nie sú na konci. Do konca septembra osadia ešte lavičky a vysadia stromy a ďalšie kvety, ktoré pre aktuálne horúce počasie zatiaľ nevysádzali. V parku sa tiež nachádza Pomník obetiam druhej svetovej vojny, ktorý v uplynulých rokoch zrevitalizovali.

Rekonštrukcia parku stála obec podľa starostu približne 50.000 eur, z toho 32.000 eur poskytli rodáci, rodina Lacová žijúca v Amerike. "Chodia sem na návštevu každý rok. Takto pred rokom sme sa tu stretli, pozval som ich na obecný úrad a tam vznikla myšlienka tejto akcie zrekonštruovať park," podotkol Šlavka. Obnovu parku však podporili aj ďalší darcovia, sumou 15.000 eur prispela obec z vlastného rozpočtu.