Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Regióny

Na festivale Divadelná Chalupka sa predstaví 13 súborov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Diváci z Brezna a okolia budú mať možnosť vidieť viac ako sto umelcov vo viac ako 20 divadelných hrách.

Brezno 18. septembra (TASR) - Trinásť divadelných súborov a dve hudobné zoskupenia sa predstavia na jubilejnom 20. ročníku inšpiratívneho festivalu s medzinárodnou účasťou Divadelná Chalupka, ktorý sa v stredu začína v Brezne a potrvá do 21. septembra. TASR o tom informoval metodik pre umelecké slovo a divadlo Stredoslovenského osvetového strediska (SOS) v Banskej Bystrici Dušan Jablonský.

"Vo viac ako 20 divadelných predstaveniach a troch koncertoch diváci v Brezne, Banskej Bystrici a viacerých obciach v okolí Brezna budú mať možnosť vidieť viac ako sto neprofesionálnych i profesionálnych umelcov zo Slovenska, Česka a Maďarska," uviedol Jablonský.

Hlavné večerné predstavenie po slávnostnom otvorení festivalu o 19.30 h v sále domu kultúry v Brezne bude v réžii domáceho Divadelného súboru Jána Chalupku, ktorý oslávil minulý rok sto rokov nepretržitej činnosti. Predstaví sa s hrou Všetko naopak od Jána Chalupku. Napriek tomu, že táto inscenácia vznikla pred takmer 200 rokmi, oslovuje aj dnes výsmechom nerestí malomesta s jeho nízkymi ambíciami, negatívnymi motiváciami a obmedzeným pohľadom na život.

Podobne ako vlani i v tohtoročnom jubilejnom ročníku budú súčasťou festivalu milovníci divadla v Banskej Bystrici. V piatok (20. 9.) o 19.00 h sa im v Robotníckom dome predstavia tri známe české seriálové herečky Kateřina Kaira Hrachovcová, Kristýna Leichtová a Markéta Plánková v komédii zo zákulisia nakrúcania "nekonečného" seriálu Pokračování příště. Týmto predstavením zároveň vyvrcholí v sobotu (21. 9.) o 19.30 h v Brezne celý festival.

"Veríme, že všetkých milovníkov Thálie pripravený program zaujme a opäť v hojnom počte navštívia nielen divadelné predstavenia, ale i koncerty a do sýtosti si užijú kvalitné umenie," dodal Jablonský.

Hlavným organizátorom festivalu je SOS v spolupráci s mestom Brezno a Divadelným súborom J. Chalupku.