Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Regióny

V Divíne sa bude konať prvý ročník Balassových hradných slávností

Na snímke hrad Divín v okrese Lučenec. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Prvý ročník hradných slávností v Divíne sa bude konať pri príležitosti 695. výročia prvej písomnej zmienky o obci a 345. výročia zničenia samotného hradu.

Divín 25. júna (TASR) - Na hrade Divín v rovnomennej obci v okrese Lučenec sa v sobotu (29. 6.) uskutoční prvý ročník Balassových hradných slávností. V areáli hradu budú na návštevníkov čakať šermiari, lukostrelci, dobová kuchyňa i kultúrny program, predstavené budú aj viaceré novinky, ktoré na hrade v uplynulom období pribudli. Pre TASR to uviedol starosta obce Ján Sivok.

Prvý ročník hradných slávností v Divíne sa bude konať pri príležitosti 695. výročia prvej písomnej zmienky o obci a 345. výročia zničenia samotného hradu. Slávnosti obec pomenovala po Imrichovi III. Balassovi, lúpežnom rytierovi, ktorý divínske hradné panstvo vlastnil v druhej polovici 17. storočia. Práve pre jeho zbojstvá bol hrad v Divíne 4. apríla 1679 cisárskymi vojakmi vyplienený a vyhodený do vzduchu. Balassove hradné slávnosti majú návštevníkom pripomenúť významné historické udalosti obce, ale aj predstaviť pozostatky hradu širokej verejnosti.

"Obec Divín má postavenú víziu rozvoja na využití kultúrno-historického potenciálu, ku ktorému patrí najväčšia dominanta obce, ktorou sú ruiny stredovekého hradu. Od roku 2012 bol postupne preskúmavaný a realizované tu boli záchranné a stabilizačné práce," priblížil Sivok. Ako dodal, dlhoročným cieľom samosprávy bolo poskytnúť turistom v hradnom areáli bezpečnú a zážitkovú návštevu hradu. V rámci tohto zámeru v areáli s pomocou rôznych dotácií pribudli v uplynulom období aj viaceré novinky.

"Na hrade bola zariadená hradná mučiareň s hladomorňou, podarilo sa nám vybudovať hradnú recepciu, vstupnú bránu, prechodové schodisko spájajúce dolný a horný hrad, malé javisko či oddychové sedenia. Najväčšou zaujímavosťou je turistická hodovňa s výmerou približne 150 štvorcových metrov, ktorá je v pivničných priestoroch. Je nasvietená, je tam umiestnené sedenie a návštevníci si tam môžu oddýchnuť,"
uviedol starosta.

Balassove hradné slávnosti v Divíne odštartujú v sobotu o 12.00 h. Na návštevníkov budú v areáli hradu čakať lukostrelci, vystúpenie šermiarov i sokoliarov, ale aj dobová kuchyňa či ukážky a trh remesiel. Pripravený je takisto kultúrny program či ďalšie sprievodné aktivity pre deti, slávnosti vo večerných hodinách uzavrie ohňová šou a tanečná zábava.