Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Regióny

V Galante vystavujú ukážku zariadenia zubnej ambulancie z 20. storočia

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ukážka so zbierkového fondu múzea predstavuje technické a odborné vybavenie zubnej ambulancie - vŕtačky, kreslá.

Galanta 27. júla (TASR) - Výstava s názvom Nie je stolička ako stolička predstavuje ukážku zariadenia zubnej ambulancie z druhej polovice 20. storočia a predmetov súvisiacimi s dodržiavaním ústnej hygieny. Sprístupnená je vo Vlastivednom múzeu v Galante do konca augusta. TASR o tom informovala Judit Pukkai z vlastivedného múzea.

"Časť predmetov pochádza zo zubárskej ambulancie z Mostovej pána doktora Andreja Szalayho, a z časti z pozostalosti jedného z prvých zubárov v Galante - doktora Júliusa Molcsányiho," priblížila. Textové panely doplnené obrazovou dokumentáciou sa zaoberajú stručným vývojom starostlivosti o zuby od praveku až po 20. storočie všeobecne a na území Slovenska vrátane Galanty.

Ukážka so zbierkového fondu múzea predstavuje technické a odborné vybavenie zubnej ambulancie - vŕtačky, kreslá. Zariadenie dotvárajú lekárske nástroje - kliešte, pinzety, škrabky, nádoby s liečivami a udržiavacími prípravkami. Časť výstavy je venovaná aj odbornej literatúre, propagačnému materiálu, dobovej tlači, plagátom firiem propagujúcich hygienické výrobky a letákom, ktoré sa nachádzali v stomatologickej ambulancii a informovali pacienta o preventívnej starostlivosti.