Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Regióny

V historických pivniciach v B. Bystrici ľudia ochutnajú vína

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pôvodné stredoveké a ranoveké pivnice sa budovali vo výkopových jamách od začiatku 13. storočia, zaklenuté valenou kamennou klenbou.

Banská Bystrica 27. januára (TASR) - Zabudnuté historické pivnice pod meštianskymi domami na Námestí SNP v Banskej Bystrici priblížia v sobotu návštevníkom svoju históriu a stanú sa miestom degustácie vín. Akciu organizuje Cech hostinských spolu s majiteľmi piatich meštianskych domov. Začína sa o 14.00 h a potrvá do 20.00 h.

"Keďže mnohé prevádzky na námestí sídlia v historických budovách s krásnymi pivnicami a originálnou atmosférou, rozhodli sme sa spojiť dva zážitky do jedného - spoznávanie histórie a ochutnávanie vín približne od 20 slovenských, ale aj svetových producentov. Niektoré pivnice sú v súčasnosti prístupné, no niektoré otvoríme len počas vínneho festivalu," konštatoval za Cech hostinských Ľuboš Končok.

Pôvodné stredoveké a ranoveké pivnice sa budovali vo výkopových jamách od začiatku 13. storočia, zaklenuté valenou kamennou klenbou. Najskôr ich budovali z vyťaženého vápenca, neskôr z tehly a boli opradené mnohými legendami. Patria medzi špecifické a typické prvky meštianskych domov v Banskej Bystrici.