Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Regióny

V Horehronskom múzeu možno spoznať Brezno za čias SNP pomocou QR kódov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Osobitná kapitola je venovaná letisku v Rohoznej, aktivitám Frontového divadla, ako aj finančnému zabezpečeniu SNP, teda osobe ekonóma Imricha Karvaša.

Brezno 14. júla (TASR) - Horehronské múzeum v Brezne sa rozhodlo pripojiť k súčasnému trendu realizovať výstavy a prezentovať svoje odborné činnosti vo virtuálnom priestore. Za pomoci QR kódov umiestnených v priestoroch stálej historickej expozície "Brezno v premenách času" majú návštevníci možnosť prostredníctvom mobilných telefónov oboznámiť sa s významným postavením Brezna ako jedného zo stredísk Slovenského národného povstania (SNP). TASR o tom informovala Martina Ťažká z múzea.

Táto aktivita Horehronského múzea pod názvom Krycie meno Zuzana je prvou zo štyroch rôznych podujatí, ktorými si chce pripomenúť 80. výročie SNP.

"Informácie mapujú spoločenský a hospodársky život obyvateľov Brezna po vyhlásení samostatnej Slovenskej republiky v marci 1939, ako aj život na pozadí konfliktu druhej svetovej vojny, ktorý vyústil do celoslovenskej revolty v podobe SNP," priblížila Ťažká.

Osobitná kapitola je venovaná letisku v Rohoznej, aktivitám Frontového divadla, ako aj finančnému zabezpečeniu SNP, teda osobe ekonóma Imricha Karvaša.

"Prezentujúce fakty nekončia potlačením Povstania, podávajú obraz života v meste pod priamou nacistickou nadvládou a tŕnistú cestu ku konečnému oslobodeniu mesta i celého Horehronia," dodala Ťažká.