Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Regióny

V Ivanke pri Dunaji odhalili pamätník obetiam leteckého nešťastia

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Dynamický tvar pamätníka pripomína pád lietadla lietadlovej pošty Av-14 a rozsypanú poštu. Štyri tisy sú štyri obete havárie a previsnutý krík symbolizuje smútok.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 4. októbra (TASR) - Na okraji obce Ivanka pri Dunaji odhalili v piatok pamätník obetiam leteckého nešťastia poštovej linky z februára 1977, pri ktorom zomreli štyri osoby. Výstavbu iniciovalo občianske združenie Historická spoločnosť Ivanky a finančne ju podporilo bratislavské Letisko M. R. Štefánika. Pamätník nesie názov Pošta nedoletela. TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Demovičová.

"Dynamický tvar pamätníka pripomína pád lietadla lietadlovej pošty Av-14 a rozsypanú poštu. V reze je zvýraznený profil krídla. Štyri tisy sú štyri obete havárie a previsnutý krík symbolizuje smútok," vysvetlil autor myšlienky výstavby pamätníka Rudolf Roller. Grafický dizajn navrhol Miroslav Valček.

Ako priblížila Demovičová, na pietnej spomienkovej udalosti sa zúčastnila aj Bernadeta Pytelová, dcéra pracovníka Pošty Košice 2 Tibora Nagya, ktorý zahynul pri havárii. Nechýbali ani súrodenci Katarína a Juraj Zimovci, ktorých rodičia našli a ošetrili pilota, ktorý ako jediný haváriu lietadla prežil. Výstavba pamätníka je jediný projekt, ktorý v tomto roku bratislavské letisko podporilo.

Slovenská pošta pri tejto príležitosti vydáva špeciálny poštový lístok s prítlačou, ktorého motív je poštové lietadlo, letiace nad pamätníkom.

K havárii letu OK 475 poštovej linky Československých aerolínií došlo dva kilometre od bratislavského letiska v katastri obce Ivanka pri Dunaji. Pamätník sa nachádza v blízkosti prvého dotyku havarovaného lietadla s terénom.