Išlo o otravu muchotrávkou zelenou. Jej prvé príznaky sa dostavia po šiestich až 24 hodinách po konzumácii.
Autor TASR
Košice 2. augusta (TASR) – Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach zaznamenala prvý tohtoročný prípad otravy hubami. Upozorňujú preto na opatrnosť pri ich zbieraní a následnej konzumácii.
"Minulý týždeň sme na Oddelení urgentného príjmu zaznamenali prvú tohtoročnú otravu hubami. Prítomnosťou toxínu nazývaného amanitín v moči bola u pacienta potvrdená otrava muchotrávkou zelenou. Pacient bol následne hospitalizovaný na JIS I. internej kliniky," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.
Konzumácia tejto jedovatej huby spôsobila u pacienta podľa jej slov závažné poškodenie pečene, ktoré môže končiť smrťou. "Za účelom transplantácie pečene bol transportovaný do Transplantačného centra FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici," spresnila hovorkyňa nemocnice.
Zákernosť muchotrávky zelenej je podľa Šustovej v tom, že prvé príznaky otravy sa dostavia po šiestich až 24 hodinách po konzumácii, keď je jed vstrebaný v organizme a sú už ťažko zasiahnuté dôležité orgány, najmä pečeň.
"Príznaky otravy sú slinenie, napínanie na vracanie, vracanie, bolesti brucha, hnačka, červenanie, alebo suchosť slizníc, sčervenanie tváre a poruchy vedomia. Ak má niekto po konzumácii húb jeden z týchto symptómov, treba vyvolať vracanie a okamžite vyhľadať lekára, respektíve zavolať sanitku," zdôraznila Šustová.
"Minulý týždeň sme na Oddelení urgentného príjmu zaznamenali prvú tohtoročnú otravu hubami. Prítomnosťou toxínu nazývaného amanitín v moči bola u pacienta potvrdená otrava muchotrávkou zelenou. Pacient bol následne hospitalizovaný na JIS I. internej kliniky," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.
Konzumácia tejto jedovatej huby spôsobila u pacienta podľa jej slov závažné poškodenie pečene, ktoré môže končiť smrťou. "Za účelom transplantácie pečene bol transportovaný do Transplantačného centra FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici," spresnila hovorkyňa nemocnice.
Zákernosť muchotrávky zelenej je podľa Šustovej v tom, že prvé príznaky otravy sa dostavia po šiestich až 24 hodinách po konzumácii, keď je jed vstrebaný v organizme a sú už ťažko zasiahnuté dôležité orgány, najmä pečeň.
"Príznaky otravy sú slinenie, napínanie na vracanie, vracanie, bolesti brucha, hnačka, červenanie, alebo suchosť slizníc, sčervenanie tváre a poruchy vedomia. Ak má niekto po konzumácii húb jeden z týchto symptómov, treba vyvolať vracanie a okamžite vyhľadať lekára, respektíve zavolať sanitku," zdôraznila Šustová.