Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Regióny

V Kremnici sprístupnia výstavu výsledkov šperkárskeho sympózia

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Participujúcimi autormi tohtoročného sympózia sú Tomáš Doležal, Réka Lőrincz, Jana Machatová, Daniela Mládenková, Ulrich Reithofer, Pedro Sequeira a Dorottya Vékony.

Kremnica 11. júla (TASR) - V NBS - Múzeu mincí a medailí v Kremnici vo štvrtok sprístupnia výstavu výsledkov šperkárskeho sympózia. V expozícii Líce a rub peňazí si ju budú môcť návštevníci prezrieť do 1. septembra. TASR o tom informovala Miriam Kostrianová z múzea.

Tohtoročného jubilejného 30. ročníka medzinárodného sympózia umeleckého šperku a iných médií sa zúčastnili výtvarníci strednej a mladšej generácie, ktorí sa venujú sfére umeleckého šperku alebo iným výtvarným médiám. Podujatie, ktoré od roku 1990 organizuje v Kremnici Združenie šperkárov AURA, si za ten čas vybudovalo v stredoeurópskom kontexte významné renomé ako miesto vzájomných kreatívnych stretnutí autorov zaoberajúcich sa nielen výtvarným šperkom.

Vznik nových diel je podľa Kostrianovej spätý predovšetkým s atmosférou miesta, aj preto je okrem autorských námetov jednou z tradične spracovávaných tém genius loci historického mesta Kremnica. Ďalším špecifikom sympózia je vytvorenie spoločného diela, ktoré vzniká kolaboratívnou formou a podieľajú sa na ňom všetci zúčastnení autori.

"Výtvarníci tiež reagujú na špeciálny lajtmotív - Opera omnia, ktorý reflektuje symbolický význam jubilejného ročníka v interpretácii všeobsahujúcej komplexnosti sympózia ako samostatného diela," podotkla Kostrianová s tým, že aktuálny ročník sympózia ponúkol tradične priestor pre tvorbu v médiu šperku, ale otvára sa aj možnostiam kolektívnej spolupráce a súčasne vzniku umeleckých projektov s interdisciplinárnym charakterom.

Participujúcimi autormi tohtoročného sympózia sú Tomáš Doležal, Réka Lőrincz, Jana Machatová, Daniela Mládenková, Ulrich Reithofer, Pedro Sequeira a Dorottya Vékony. Kurátorkou je Mária Hriešik Nepšinská.

Projekt sympózia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Fond výtvarných umení.