Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Regióny

V Kremnici zavádzajú pravidelný zber kuchynského a záhradného odpadu

Na snímke kuchynský odpad z domácností po separovaní. Foto: TASR Erika Ďurčová

O termínoch odovzdania bude samospráva obyvateľov informovať. Každá domácnosť zároveň dostane materiál s popisom frekvencie zberu a presným návodom, aký odpad kde umiestňovať.

Kremnica 11. októbra (TASR) - V Kremnici sa chystajú na zavedenie pravidelného zberu kuchynského a záhradného odpadu. Už v najbližších mesiacoch odovzdá Mestský podnik služieb Kremnica do jednotlivých domácností v rodinných domoch na území mesta desaťlitrové koše s vreckami na kuchynský odpad a 120-litrové nádoby na záhradný odpad. Informovala o tom kremnická samospráva.

Riaditeľka Mestského podniku služieb Slávka Hnilová priblížila, že k bytovým domom s domácnosťami budú doplnené 240-litrové hnedé plastové zberné nádoby na kuchynský odpad a novo umiestnené 120-litrové hnedé zberné nádoby na odpad zo záhrad, predzáhradiek, kvetináčov, respektíve interiérových rastlín a kvetín.

O termínoch odovzdania bude samospráva obyvateľov informovať. Každá domácnosť zároveň dostane materiál s popisom frekvencie zberu a presným návodom, aký odpad kde umiestňovať. Samospráva doplnila, že kuchynský odpad z rodinných domov začnú zbierať od začiatku roka 2025. Zber odpadu zo záhrad začnú realizovať v marci 2025 a potrvá do novembra 2025 s frekvenciou vývozu jedenkrát za sedem dní.

"Snahou zavedenia riadneho pravidelného zberu biologicky rozložiteľných odpadov z kuchyne domácností a zo záhrad je znížiť celkové vyzbierané množstvo zmesového komunálneho odpadu na území nášho mesta a v neposlednom rade zlepšenie celkového ekologického a environmentálneho prostredia," uviedla Hnilová.