Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Regióny

V Kunerade dočasným pamätníkom vzdajú hold Pavlíne Dubeňovej

Na snímke Kuneradský zámok. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Mladá umelkyňa Erika Mészárosová sa v rámci projektu dlhodobo venuje umelecko-historickému výskumu a dokumentácii účasti žien v SNP.

Kunerad 23. augusta (TASR) - Priamej účastníčke Slovenského národného povstania (SNP) Pavlíne Dubeňovej je venované piatkové spomienkové podujatie v obci Kunerad v okrese Žilina. V rámci projektu Ženy v SNP tu vzdajú dočasným pamätníkom hold jej osobe a aktívnej pomoci v odboji.

Mladá umelkyňa Erika Mészárosová sa v rámci projektu dlhodobo venuje umelecko-historickému výskumu a dokumentácii účasti žien v SNP. "Pavlína Dubeňová, rodená Mladšíková, bola úzko spätá s lesmi okolo Kuneradu, ktoré vysádzala. Dobre poznala partizánske trasy a počas SNP zohrávala kľúčovú, hoci nenápadnú úlohu. Po večeroch piekla chlieb, ktorý spolu s bratmi vozila na koči do okolitých hôr, kde ho odovzdávali partizánom ukrytým v bunkroch," priblížila Mészárosová.

Piatkové podujatie sa začína o 18.00 h krátkou prehliadkou zámku Kunerad a nasledovať bude nenáročný turistický výstup na úpätie kopca Domčica, kde účastníci zažijú partizánsku hostinu. "Odhalenie pamätníka na tomto symbolickom mieste bude pripomínať významnú, no často prehliadanú prácu žien počas SNP," dodala Mészárosová.

Tá sa v rámci projektu Ženy v SNP od roku 2019 stretáva s poslednými žijúcimi priamymi účastníčkami SNP, ktorých prínos často zostal nezaznamenaný v oficiálnej historiografii. Svojimi efemérnymi pamätníkmi na miestach, kde sa odohrali konkrétne príbehy, vzdáva hold týmto ženám a oživuje ich osudy.