Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Regióny

V L. Mikuláši spustili projekt zdieľaných elektrických kolobežiek

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Kolobežky nebudú môcť využívať osoby mladšie ako 15 rokov.

Liptovský Mikuláš 4. júla (TASR) - Verejnosť v Liptovskom Mikuláši môže po novom na presun po meste využiť zdieľané elektrické kolobežky. Projekt ekologickej a lacnej mobility je v meste pilotný, so skúšobnou dobou na jeden rok. Má odľahčiť cesty a urobiť mestskú dopravu dostupnejšou a udržateľnou. Informovala o tom hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Perďoch Čapčíková.

Kolobežky nebudú môcť využívať osoby mladšie ako 15 rokov. Z dôvodu bezpečnosti jazdcov aj okoloidúcich bude maximálna rýchlosť nastavená na 25 kilometrov za hodinu. V historickom centre systém kolobežkára nepustí rýchlejšie ako 10 kilometrov za hodinu. "Rýchlosť bude cez GPS regulovať priamo prevádzkovateľ. Obmedzenia sú prísnejšie v lokalitách, kde je vyššia pravdepodobnosť stretu s chodcami," vysvetlil vedúci odboru dopravy mestského úradu Gabriel Lengyel.

Aby sa kolobežky medzi jazdami nepovaľovali kade-tade, vyhradilo mesto prevádzkovateľovi stojiská na ich parkovanie. V centre vyhradili stojiská kolobežiek pri Čiernom orlovi, Župnom dome, pri knižnici, na Garbiarskej či pred domom kultúry.

"Prenájom je prostredníctvom mobilnej aplikácie DOTT, ktorú si užívateľ nainštaluje do telefónu. V aplikácii sa zobrazí najbližšia voľná kolobežka, vzdialenosť od nej, jej dojazd a kapacita batérie," vysvetlila hovorkyňa. Za každú jazdu sa po zaparkovaní kolobežky stiahne v aplikácii poplatok podľa cenníka prevádzkovateľa.

V centre mesta je možné požičať aj odložiť kolobežku výlučne na vyhradených stojiskách. V ostatných častiach intravilánu sa dajú parkovať prakticky kdekoľvek, kde nebudú brániť v pohybe ostatným účastníkom cestnej premávky.