Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Regióny

V Lučeneci otvorili výstavu diel z medzinárodného keramického sympózia

Radnica Lučenec Foto: http://www.lucenec.sk/?id_menu=27175

Medzinárodné keramické sympózium Lučenec - Kalinovo je najstarším nepretržite fungujúcim sympóziom na Slovensku.

Lučenec 8. augusta (TASR) - V Novohradskom múzeu a galérii (NMG) v Lučenci vo štvrtok popoludní vernisážou otvorili výstavu diel vytvorených počas tohtoročného Medzinárodného keramického sympózia Lučenec - Kalinovo. Päť umelcov zo Slovenska a z Poľska počas tvorivého pobytu pracovalo aj na veľkorozmerných dielach. TASR o tom za NMG informovala Diana Lajzová.

Na v poradí už 36. ročníku medzinárodného keramického sympózia tento rok tvorili štyria slovenskí umelci a umelkyne i Magdalena Maros z Poľska. Dejiskom sympózia sa počas mesiac trvajúceho tvorivého pobytu stal závod v obci Kalinovo, kde umelci realizovali rozličné prístupy v spracovávaní kalinovskej hliny nazývanej šamot.

"Práca v závode vyžaduje často trpezlivosť, vytrvalosť a húževnatosť zo strany umelca, nielen pre poveternostné ťažkosti, akou bola toto leto mimoriadna horúčava. Nie je jednoduché podriadiť či prispôsobiť svoje naplánované umelecké predstavy technickým podmienkam určeným závodom, ako napríklad režimu vypaľovania, ktorý často závisí od harmonogramu výroby," skonštatovala Lajzová.

Výstava v NMG návštevníkom predstaví výsledky mesačnej práce umelcov počas konania sympózia. Autori tento rok pracovali aj na vytvorení veľkorozmerných diel, ktoré vypaľovali vo veľkokapacitných peciach závodu. "Nájdeme tu širokú škálu prístupov od piatich umelcov od dizajnérskych prvkov cez decentné architektonické objekty a skladačky až po feministicky ladené plastiky," dodala Lajzová s tým, že výstava bude pre verejnosť prístupná do 29. septembra.

Medzinárodné keramické sympózium Lučenec - Kalinovo je najstarším nepretržite fungujúcim sympóziom na Slovensku. Organizuje ho NMG v spolupráci so Slovenskou výtvarnou úniou - Združením keramikov na Slovensku a závodom Žiaromat. Podujatie finančne podporuje Banskobystrický samosprávny kraj.