Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

V mauzóleu si omšou pripomenú 120. výročie pohrebu grófky Františky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Zádušná omša v Mauzóleu Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí sa uskutoční v sobotu o 17.00 h.

Krásnohorské Podhradie 22. októbra (TASR) - V mauzóleu v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava sa v sobotu (26. 10.) uskutoční zádušná omša za grófku Františku Andrássyovú. Počas omše bude použitý aj vzácny zlatý kalich, ktorý sa využíva len pri výnimočných príležitostiach. Podujatie sa totiž koná pri príležitosti 120. výročia veľkolepého krásnohorského pohrebu grófky Františky. TASR o tom informovala kultúrno propagačná manažérka Slovenského národného múzea - Múzea Betliar Sandra Petríková.

Manželka Dionýza Andrássyho, grófka Františka Andrássyová, zomrela 26. októbra 1902 v Mníchove. Na znak úcty a lásky sa gróf Andrássy pre svoju manželku rozhodol pod hradom Krásna Hôrka postaviť veľkolepú hrobku, kde chcel byť neskôr pochovaný spolu s ňou.

Mauzóleum Andrássyovcov bolo dokončené na jeseň 1904 a jeho súčasťou je aj unikátna exteriérová a interiérová umelecká výzdoba. "Je jednou z mála realizácií secesných stavieb na Slovensku zo začiatku 20. storočia, ktorá je výsledkom práce predstaviteľov mníchovského Jugendstilu, nie viedenských architektov a staviteľov, ktorí priamo pôsobili na našom území," priblížila Petríková.

Súčasťou mauzólea je aj kaplnka, v ktorej sa každoročne koná zádušná omša za grófku Františku, patrónku chudobných, sirôt a biednych. Pre tento slávnostný akt dal gróf Dionýz vyrobiť aj cirkevné rúcha a liturgické predmety. Jedným z nich je aj zlatý kalich vyrobený z 18-karátového zlata, ktorý je zdobený 265 drahokamami a perlami.

"Tento kalich je zhotovený z osobných Františkiných šperkov a to z prozaického dôvodu, aby ich po smrti milovanej manželky nemohla nosiť už žiadna iná žena. S ohľadom na mimoriadne vysokú materiálovú hodnotu predmetu sa kalich používa len pri väčších výročiach, ako tomu bude v tomto roku, keď si pripomíname 120. výročie veľkolepého, krásnohorského pohrebu grófky Františky Andrássyovej," dodala Petríková.

Zádušná omša v Mauzóleu Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí sa uskutoční v sobotu o 17.00 h. Omša bude ako každý rok od roku 1904 v maďarskom jazyku a zaspieva v rámci nej aj mužský spevácky zbor Andrássy Dénes z Krásnohorského Podhradia. Vzhľadom na použitie vzácneho zlatého kalichu budú počas podujatia platiť prísne bezpečnostné opatrenia za asistencie príslušníkov Policajného zboru.