Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Regióny

V meste Kežmarok odštartovali školský rok po novom

Na snímke študenti hotelovej akadémie počas slávnostného začiatku nového školského roka v Kežmarku v pondelok 2. septembra 2024. Foto: TASR- Adriána Hudecová

Príkladom úspešného spojenia je podľa Smrigovej už fungujúca Základná škola s materskou školou Nižná brána a cirkevná Základná škola s materskou školou sv. Kríža.

Kežmarok 2. septembra (TASR) - V Kežmarku v pondelok odštartovali školský rok po novom. Viac ako 2600 žiakov privítali štyri spojené základné školy s materskými. Mesto tak chce efektívnejšie využívať zdroje a zabezpečiť plynulejší prechod detí medzi jednotlivými stupňami vzdelávania. Informovala o tom hovorkyňa mesta Elena Smrigová.

"Úspešne sme zrealizovali dlhodobú víziu spájania základných a materských škôl. Tento krok je výsledkom mesiacov príprav, komunikácie a schvaľovacieho procesu, ktorého cieľom je efektívnejšie využívanie verejných finančných zdrojov, posilnenie pedagogických tímov a lepšia príprava na digitalizáciu," uviedol primátor Kežmarku Ján Ferenčák. Spájanie škôl podľa neho prináša množstvo výhod, okrem iného aj zlepšenie kontinuitného vzdelávania, či sociálne benefity pre samotných zamestnancov. Pre rodičov a žiakov sa pritom z praktického hľadiska nič nezmení.

Príkladom úspešného spojenia je podľa Smrigovej už fungujúca Základná škola s materskou školou Nižná brána a cirkevná Základná škola s materskou školou sv. Kríža. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR v máji schválilo zaradenie nových spojených subjektov do siete škôl. Stali sa nimi škola Dr. Daniela Fischera 2 a Spojená škola Hradné námestie 38.

Primátor dodal, že vďaka novým spojeniam bude môcť mesto využívať finančné prostriedky z rôznych projektov na ďalší rozvoj škôl. Racionalizáciou a spájaním školských zariadení chce samospráva zabezpečiť zlepšenie podmienok. Na druhej strane je jej cieľom zachovanie pracovných miest pre pedagogických a nepedagogických zamestnancov.

"Deti v našom meste môžu svoj talent rozvíjať aj v Centre voľného času, kde majú tento rok na výber až zo 45 krúžkov. V hudobnej a umeleckej činnosti sa môžu zdokonaľovať v Základnej umeleckej škole Antona Cígera," dodal Ferenčák.