Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Regióny

V meste po šiestich rokoch otvorili zrekonštruované kúpalisko

Ilustračná snímka. Foto: TASR

S rekonštrukciou areálu začalo mesto vlani pred letom. Celkové náklady vrátane obstarania plávajúcej atrakcie a nového vstupného objektu presiahli 500.000 eur.

Tornaľa 29. júna (TASR) - V meste Tornaľa v okrese Revúca v sobotu po rozsiahlej rekonštrukcii otvorili plážové kúpalisko Morské oko. Areál bol pre verejnosť zatvorený takmer šesť rokov, obnova kúpaliska stála mesto viac ako pol milióna eur. Pre TASR to uviedla primátorka Tornale Erika Győrfiová.

Plážové kúpalisko Morské oko otvorilo svoje brány pre návštevníkov prvýkrát po takmer šiestich rokoch v sobotu ráno. Počas júla a augusta bude pre verejnosť prístupné každý deň od 9.00 do 20.00 h. Kúpalisko v minulosti podľa samosprávy navštevovalo aj 40.000 ľudí za sezónu, posledný rok pred zatvorením to už nebolo ani 7000.

S rekonštrukciou areálu začalo mesto vlani pred letom. Celkové náklady vrátane obstarania plávajúcej atrakcie a nového vstupného objektu presiahli 500.000 eur.

"Čo sa týka samotnej časti bazéna, spevnil sa breh prírodným kameňom do betónového lôžka, vyčistil sa spodok plaveckej časti a štrkové lôžko sa obnovilo riečnym štrkom. Okolo celého bazéna sa vybudoval nový chodník. Vybudovali sa nové oceľové schody do bazéna, nová vodovodná prípojka, rekonštruovali sa sprchy, ohradila sa nanovo detská časť bazéna, obnovili sa lavičky, obstarali sa nové kabíny na prezliekanie a vykonalo sa mnoho ďalších prác," vymenovala Győrfiová.

Obnovu kúpaliska samospráva hradila z vlastného rozpočtu a regionálneho príspevku pre najmenej rozvinuté okresy. Pre Mestské služby mesta Tornaľa radnica navyše na tento rok vyčlenila ďalších vyše 120.000 eur na kompletnú úpravu a údržbu areálu vrátane nových náterov na budovách.

"Po takmer šiestich rokoch bol areál zdevastovaný, namiesto trávnika rástli kríky a stromy, ktoré bolo potrebné klčovať. Taktiež bolo potrebné vyrúbať na základe dendrologického posudku nebezpečné stromy v areáli kúpaliska aj kempingu. Muselo sa teda vykonať množstvo prác, ktoré by sa až v takej miere pri pravidelnom prevádzkovaní kúpaliska nemuseli vykonávať," vysvetlila primátorka.

Plážové kúpalisko v Tornali sa nachádza v mestskej časti Králik, otvorené bolo v roku 1969. Jeho súčasťou je prírodný bazén z umelo vytvorenej nádrže s rozlohou približne 1,5 hektára a hĺbkou do 2,2 metra.